BioFach: можливості для України

0 6

Напевно, що найкраще розказати про можливості, які надає виставка BioFach аграріям, а особливо  виробникам плодоовочевої продукції, може людина, яка побачила її зсередини і через призму власного аграрного бізнесу в Україні. Тож, публікуємо експертну думку Валентини Лановенко, Власниці органічного розсадника  родини Лановенко, Президента Академії органічного садівництва”Ekogarden”:

Органічна виставка Біофах (BioFach), яка щорічно проходить в Нюрнберзі (Німеччина), вражає різноманітністю представлених продуктів з різних куточків світу. Особливу увагу приділено плодоовочевому сектору – свіжій та переробленій продукції.       

В європейських країнах досвід вирощування органічної продукції розвивається десятиліттями. Фермери діляться: «моя компанія вже 30-40 років вирощує органічні яблука, це вже наш стиль життя». Велике різноманіття сортів яблук, що вирощуються органічним способом, були представлені садівниками з Німеччини, Італії, Франції та ін. Популярною є упаковка 4-6 яблук, як пояснили фермери, це зручніше для маркетів (яблука не перебираються, не мнуться), для споживачів, і немає контакту зі звичайною (конвенційною) продукцією.  Упаковка 2 кг підходить для родин, якщо, наприклад, людина має час купити продукти раз на тиждень, на вихідних.

Власники органічних  садів в середньому отримують 0,9€/ 1 кг товарних яблук з саду (без витрат на логістику), біодинамічні яблука та груші (сертифікація Demeter) коштуватимуть на 15-20% дорожче. Біодинамічне землеробство – це один з напрямків екологічно чистого землеробства, що відкидає застосування штучних мінеральних добрив і отрутохімікатів, біодинамічні фермери і садівники намагаються використовувати для обробки ґрунту і рослин, а також на корм худобі тільки ті матеріали, які утворилися в процесі життєдіяльності і несуть в собі життєві сили. Роздрібна вартість органічних яблук в європейських країнах коливається в межах 2,5-4 євро/кг, органічних груш – 3,5-5 євро/кг.

Cорти яблук, які найбільш поширені для органічного вирощування в Європейському Союзі: Гала, Голден Делішес, Елстар, Джонаголд та клони, Топаз, Пінова, Бребурн. Загальна частка цих сортів на органічному ринку майже 75%. Цікаво що переважають звичайні сорти, а не імунні (ті, які не вражаються паршею та деякими іншими хворобами). Якщо імунні яблука виростити в певній мірі легше, це не означає що їх легше продати. Споживачі в усьому світі полюбляють сорти Голден Делішес, Гала та Джонаголд, тому й в органічному сегменті вони хочуть бачити саме їх. Варто також врахувати що сорт Голден Делішес найбільше підходить для виробництва дитячого харчування, соків та ін. Середня урожайність цього сорту на підщепі М-9 – 50-60 тонн (при загущенні 4500-5000 саджанців на 1 га). Європейські переробники цікавляться великими партіями органічних яблук для переробки. Яблука однорідних сортів з інтенсивних насаджень з урожайністю 45-60 тонн з 1 га, коштуватимуть дорожче, чим зібрані з старих насаджень (дикоросів) – 0,45-0,6€/кг. 

За словами керівника кооперативу VOG (600 га органічного яблуневого саду, Італія), кількість землі в них дуже обмежена і немає можливості розширюватись. В Україні у нас є достатньо вільних земель та тих ділянок, які можуть бути переведені на органічне вирощування. Вартість земельних ресурсів є значно нижчою чим у європейських країнах (напр. в Нідерландах   1 га коштує 30-40 тис €). Що стосується клімату, то кількість дощів у нас порівняно менша, чим у європейських сусідів, що дає змогу вирощувати якісніший продукт з меншою кількістю обробітків. Великі коливання між нічною та денною температурою дозволяють отримати чудове забарвлення яблук, що є дуже важливо для отримання хорошої ціни.

Органічна продукція, окрім збереження навколишнього середовища та користі для споживачів, має хороший потенціал для експорту. А чи заповнений внутрішній ринок? Органічна груша взагалі не представлена в Україні, яблука є, але дуже мало. Органічні соки, сушку та яблучний концентрат виготовляють декілька компаній. Такі продукти як органічне дитяче харчування та сидр, імпортують з-за кордону.

Враховуючи, що собівартість вирощування органічних плодів є нижчою чим традиційних (конвенційних), – для фермерів це гарантуватиме більший заробіток. Для порівняння: захист та живлення традиційних садів на 1 га саду коштує близько 2200 євро/1 рік, для органічних садів – не більше 1000€ (якщо обирати українські біопрепарати).

SEEDs.org.ua

     

Leave A Reply

Your email address will not be published.