Історія успіху: Як фермер з Донбасу експортує худобу до Азії

0 5

Керівник фермерського господарства Черкаської ОТГ, що на Донеччині, за 17 років підприємницької діяльності зміг налагодити збут рогатої худоби за кордон, збільшити посівну площу землі від 30 до 4700 га та надати робочі місця майже сотні селян.

Про це повідомляє bizshid.com.

Олександр Скляров – керівник господарства “Верес” з 2001 року. Його батьки працювали на землі, після кількох років у торгівлі він теж прийшов у цей бізнес до села Новомиколаївка, що нині входить до Черкаської об’єднаної територіальної громади.

“Я прийшов реєструвати підприємство, а назви не мав. Мені дали місяць, аби подумати. Я сказав, що мені терміново і придумав назву за три хвилини – “Верес”. Це рослина. Вона і декоративна, і лікарська, і медоносна, і кормова.  Росте навіть на голих скелях. Витривала, як і я”, – жартує підприємець.

У 2001 році  взяв в оренду 30 га пайової землі і засіяв їх. Вийшло зібрати гарний врожай. За п’ять років землі було 800 га. Зараз у підприємця – 4 700 га. На них він сіє пшеницю, соняшник, кукурудзу, бобові культури.

87 працівників щодня працюють на цих полях та з тваринами. В середньому люди отримують сім тисяч гривень на місяць.

“У мене не вистачає кваліфікованих працівників – агронома, зоотехніка, тракториста. Їх просто немає. Залежно від кваліфікації людини, чи потрібне їй житло, я готовий розглянути різні варіанти і запропонувати гарну заробітну плату, аби прийшли фахівці. Приходять люди з центру зайнятості, швидко йдуть назад, аби там отримувати соціальні виплати, бажання працювати немає, а в селі треба тяжко працювати”, – каже керівник господарства про кадрову проблему.

Також у господарстві “Верес” вирощують корів. Їх продають живою вагою до різних країн світу. На кінець року у господарстві хотіли розвести до 2000 корів, але відсутність дощів завадила цьому.

“Наші корови їдуть в порт, а звідти за кордон – до Саудівської Аравії, Єгипту, Туреччини. Ми вирощуємо гарні м’ясні породи. Щороку продаємо десь 300-400 корів на рік. Цьогоріч рік планували більше. Але через спеку заготували мало сіна, кормів, тому не змогли збільшити обсяги”, – зазначив фермер

Leave A Reply

Your email address will not be published.