Перетворення сільськогосподарських відходів в біоенергію – оцінка потенціалу

0 3

Країни, які прагнуть задовольнити свої зростаючі енергетичні потреби приодночасному зниженні рівня викидів парникових газів, все більше звертаються до поновлюваних джерел – такимяк енергія води, вітру і сонця – з метою зниження своєї залежності від викопних видів палива.

Одним з перспективних варіантів, які часто не беруть до уваги керівні органи, є перетворення незадіянихсільськогосподарських відходів в біоенергію, що використовується для опалення, приготування їжі та виробництва електроенергії. Горіхова шкаралупа, кукурудзяні качани, вилущені головки соняшника і гній сільськогосподарських тварин є прикладами таких сільськогосподарських відходів.

В ході недавньої дослідження  Можливості отримання стійкої біоенергії з відходів сільськогосподарського і тваринницького виробництва, проведеної Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР), вивчається потенціал в цій галузі трьох країн – України,Єгипту, Туреччини.

Робота в цій області проводилася в рамках реалізованої ЄБРР Ініціативи щодо раціонального використання ресурсів та ґрунтувалася на підході ФАО «Біоенергетика і продовольча безпека» або БЕПБ.

«Виробництво чистої та відновлюваної енергії є важливою частиною вирішення багатьох екологічних проблем, з якими ми стикаємося», – сказав старший економіст Інвестиційного центру ФАО Еммануель Хідье. «Використання для виробництва біоенергії доступних на місцях рослинних залишків і гною, які в іншому випадку не знаходять застосування, може стати стійкою альтернативою використанню викопних видів палива».

У новій оцінці ФАО і ЄБРР вивчається, які виробничо-збутові ланцюжки біомаси технічно доцільні і можуть потенційно принести дохід, а також де саме знаходяться різні джерела сировини – поновлюваного біологічного матеріалу, який може як безпосередньо використовуватися в якості палива, так і перетворюватися в інші види енергії.

Наприклад, в Єгипті брикети і паливні пелети, виготовлені з наявних рослинних відходів, могли б потенційно забезпечити 1,6 мільйона сімей енергією для приготування їжі та обігріву – що значно знизило б споживання зрідженого нафтового газу.

Туреччина, яка є одним з найбільших в світі виробників сільськогосподарської продукції, прагне домогтися того, щоб до 2023 року 20 відсотків від загального споживання енергії в країні забезпечувалося поновлюваними джерелами. Країна також має конкретну мету щодо біомаси. Згідно з оцінкою, енергії, виробленої при прямому спалюванні доступного лушпиння арахісу, шкаралупи фісташок і лісового горіха, стрижнів і листя кукурудзяних качанів, а також анаеробно переробленого гною великої рогатої худоби та домашньої птиці, та головок соняшнику, може бути досить для досягнення мети по виробництву енергії з біомаси. 

Незважаючи на те, що в Україні повна оцінка за методикою БЕПБ не проводилася, огляд останніх біоенергетичних досліджень щодо сільськогосподарських відходів показав, що наявний за оцінками обсяг рослинних відходів значно перевищує той, що необхідний країні для досягнення цілей щодо біоенергетики до 2020 року.

Використання потенціалу біоенергетики вимагає від урядів застосування належних стимулів, заходів політики і підтримки. У проведеній ФАО і ЄБРР оцінці пропонуються кроки, які уряди повинні вжити для створення надійно функціонуючих виробничо-збутових ланцюжків біомаси, що забезпечать  довгострокову поставку сільськогосподарських відходів.

SEEDs.org.ua за матеріалами ФАО

Leave A Reply

Your email address will not be published.