Структура експорту м’яких ягід з України від Української Плодоовочевої Асоціації

Новини

“На сьогоднішній день, 44% відсотка всього експорту за обсягом, та 47% за вартістю припадає на чорницю лісову свіжу та заморожену. Але ми очікуємо, що обсяг експорту цієї ягоди буде знижуватися, як і її частка в експорті. Основна причина полягає в тому, що кількість людей, які займаються збиранням лісової ягоди знижується, адже багато людей виїхало на сезонні заробітки до ЄС, завдяки безвізу” – зазначають в Українській Плодоовочевій Асоціації.

За даними аналітиків Української Плодоовочевої Асоціації, приблизно 6% експорту ягоди в вартісному та кількісному вимірах припадає на дикорослу лісову ожину. Отже “дикороси” дають 50% всього експорту кількісно та понад 50% в виручці. Але ще три роки тому ситуація була інакшою. Тоді на дикориси припадало близько 90% всього експорту. Отже, можемо зробити висновок, що виробництво та експорт культурної ягоди розвивався в Україні останніми роками досить швидко.

“Вже зараз малина займає в експорті 29%, а три роки тому її частка сягала лише 5-7%. Зростає і суниця садова – її частка в експорті вже сягнула 12% проти 5% три роки тому.  Якщо ж відкинути дикороси, то на малину вже в 2017 році припадало 59% експорту, на суницю садову – 24%, а на лохину (чорницю садову) – 15%. Цікаво відзначити, що частка свіжої ягоди в експорті всіх ягід, включаючи дикорослі, зростає досить помітно, і в 2017 році сягнула вже майже 17%, проти 3% три роки тому. А ось в культурній ягоди тенденція протилежна – зростає частка заморозки, власне завдяки тому, що дуже стрімко зростає експорт малини, яку, переважно, експортують в замороженому вигляді”, – зазначають аналітики Української Плодоовочевої Асоціації.

Leave a Reply