Сучасна молочна лабораторія дозволить 4,000 господарствам покращити якість молока, контролювати здоров’я корів та організувати селекційну роботу

Новини

В Умані відкрилася незалежна лабораторія з визначення якості молока, співфінансована Асоціацією виробників молока (АВМ) та проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Вже на першому етапі послугами лабораторії зможуть скористатися ферми-члени АВМ та понад 4,000 приватних домогосподарств у Черкаській, Київській, Кіровоградській, Вінницькій та Херсонській областях. У перспективі, завдяки розширенню мережі пунктів відбору молока, лабораторія зможе обслуговувати майже всі молочні ферми України, забезпечуючи їх роботу з селекції тварин, зростання рентабельності і конкурентоздатності, збільшення частки якісної молочної сировини на ринку України та експорту вітчизняної молочної продукції.

Регулярний і систематичний аналіз фізико-хімічних показників молока дозволить господарствам відслідковувати якість продукції від кожної корови та вчасно реагувати на зміни; виявляти й оперативно коригувати помилки у годівлі, протоколах доїння та ветеринарного супроводу; вчасно виявляти загрозу розвитку маститу у корів, а також точно визначати збудників маститу у кожному конкретному випадку, а отже – заощаджувати шляхом правильного вибору лікування. Ці заходи дозволять господарствам, що користуватимуться послугами лабораторії, підвищити якість молока і збільшити його виробництво, та, зрештою, отримувати кращу закупівельну ціну на свою сировину. Незалежна лабораторія стане референтною основою для підтвердження якості молока-сировини, базою для розрахунків та арбітражу між виробниками і переробними заводами.

Наступним кроком у співпраці Асоціації виробників молока (АВМ) та проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку» є проведення навчання серед фермерських господарств із впровадження міжнародних стандартів якості та безпечності HACCP/ Global G.A.P., а також щодо новітніх технологій, щ застосовуються у світовій практиці. Як очікується, вчасне реагування на зміни якісних параметрів молока допоможе господарствам збільшити частку сировини, що відповідає міжнародним стандартам якості, щонайменше на 50%.

Крім того, в усьому світі показники якості молока кожної окремої корови виступають основою для організації продуманої селекційної генетичної роботи. У результаті господарства отримуватимуть ремонтний молодняк із покращеними продуктивними і племінними характеристиками, зможуть підняти рентабельність молочного бізнесу не тільки за рахунок збільшення загального валу та якості молока, але й завдяки реалізації додаткового резерву прибутковості – продажу реммолодняку.

Загалом, широке та правильне використання виробниками молока сучасної незалежної лабораторії безперечно сприятиме конкурентоздатності вітчизняної молочної галузі як усередині країни, так і сприятиме кращим перспективам експорту молочної продукції українських виробників.

Leave a Reply