Українці ходять ногами по грошах: як заробити на лікарських травах

0 3 371

Підприємець Микола Прудивус з Хмельниччини більше 40 років займається лікарськими травами. Ще в далеких 70-х він прийшов працювати до місцевого радгоспу лікарських рослин. Тут пан Микола навчився справі та виріс від маленького обліковця аж до директора.

Зараз Микола Прудивус продовжує справу, тепер вже власну, разом з двома дорослими синами. А рецепти фірмових трав’яних сумішей розробляють та тестують знову ж таки в сімейному колі. Історію своєї справи пан Микола охоче розповів у ексклюзивному інтерв’ю для seeds.


– Як давно Ви займаєтеся лікарськими травами?

– Ми працюємо на ринку лікарських рослин з 2000 року у приватній справі. До того з 1977 року я працював у радгоспі лікарських рослин. Зараз такі господарства роздрібнилися і залишилася тільки приватна справа.

Вирощуємо в середньому до 20 тон: ромашка, меліса, м’ята, ехінацея, валеріана, шавлія, нагідки, фенхель, кріп… Заготовляємо різнотрав’я на нашій місцевості, відправляємо фармацевтичним компаніям України. Робимо трав’яні суміші для продажу на фестивалях, виставках.

Колись мені батьки сказали: “сину, ти ходиш ногами по грошах”. В селі росте подорожник, полин, кропива…. Всі ці трави мають лікувальні властивості і гріх їх не використати.

Я колись працював директором радгоспу лікарських рослин. Я знаю, що забезпечення України власними лікарськими травами складає лишень 48% а 52% ми закуповуємо за кордоном. Трав не вистачає на ринку.

Уявіть собі: подорожник великий завозили з Аргентини! З Єгипту завозять ромашку, нагідки. І це зараз! На сьогоднішній день! Починаючи з лютого їх вже поставляють на ринок України. В чому перевага? В бізнесі: купують за долар, продають – за два.

А наша продукція має вартувати дорожче, та ж сама ромашка, в межах 100 гривень, нагідки – 120 гривень… Бізнес. Купив-продав, аби заробити.

А ми вкладаємо сюди енергію. Ми вирощуємо рослини без добрив, без пестицидів – все в ручну. Сушимо в сушилочках.

Лікарські рослини сьогодні – це нішеве виробництво. Тому дуже відповідально відносимось до справи, дуже скрупульозно. Справа цікава, але дуже відповідальна.

– А наскільки ж вона прибуткова?

– Прибуткова, але дуже трудомістка. На таких чаях за сезон можна заробити тисяч 300-400. На загальному, на опті, на продажу можна заробити навіть мільйон і трохи більше. Але дуже великі витрати: і податки платимо, і робимо допомогу школам, пенсіонерам….

– А чи даєте заробити на цьому ще й односельчанам?

– Звісно. Вони приносять нам трави, ми їх скуповуємо. В середньому за рік ми виплачуємо людям за їх трави приблизно 1,5 мільйони гривень. В нас, на Хмельниччині, середня зарплата десь 9-10 тисяч.

Якщо розділити ці 1,5 мільйони, то виходить, що ми практично працевлаштовуємо 15 людей цілий рік.

– Скільки ж людей реально приносять трави?

– Приблизно до 300 людей. В нашому ОТГ 8 сіл. Ми зі всіма дружимо. Їздимо до них, закуповуємо рослини. Забезпечуємо насінням. Вони навіть вирощують в себе на присадибних ділянках мелісу, м’яту, нагідки, ромашку. В нас постійна співпраця з місцевим населенням.

А дикороси ми їдемо збирати самі. Є такі люди, які і заготовляють і здають їх. По 5-10 кілограмів, по-різному буває. Беремо будь-яку кількість.

– Приносять сухі чи свіжі рослини? Не всі заготівельники беруть свіжі трави.

– В нас свої сушарки. Вони на дровах – стоять спеціальні котли. Беремо гаряче повітря з-під даху, подаємо на рослини. Ми витримуємо температурний режим, дотримуємось відповідної якості. Перед тим як відправити лікарську сировину вона має відповідати державним стандартам. Є ДСТУ і вимоги по вологості, по мінеральним добавкам. Це все має відповідати.

– Який з ваших чаїв найулюбленіший?

– Перший, який ми почали робити, це “Перлини Бакоти”. Він в нас йде як товарний бренд нашого виробництва. Зараз чаїв та сумішей майже 30.

– Всі суміші авторські?

– Деякі суміші мають авторство моєї доці-невістки (за певної моєї консультації). Ми все це робимо в сімейному колі. Всі разом і вивчаємо, і апробуємо, і виробляємо.

Інші суміші – рецепти ще наших бабусь, коли хімії було менше. Тоді люди більше займалися рослинним лікуванням і рослинництвом.

Але тут не стільки лікування, скільки оздоровлення. Це не лікарський засіб, не БАД. Це трав’яна суміш, яка на сьогоднішній день не потребує якихось сертифікованих ліцензій.

Є для шлунку, є заспокійливі. Є подарункові суміші. Наприклад “Літо в Бакоті”. Недалеко від нас знаходиться відома Бакота, туди проклали туристичний маршрут з Кам’янець-Подільського. Ми його там продаємо.

Ось наприклад наш “Ягідний Мікс” – в ньому багато вітаміну С. “Солодкі Сни” – заспокійливі трави. “Бадьорий Ранок” взагалі замість кави можна пити.

– Самі Ви каву п’єте?

– Іноді буває, але обмежено. В основному я собі роблю чаї. Одного вечора ромашковий, іншого – мелісовий чи м’ятний. Завжди різний.

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook   Instagram  YouTube-канал

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!