Цитати агробізнесу: аграрій і державотворець Іван Чайківський

0 533

Засновник корпорації “Агропродсервіс” Іван Чайківський після майже 20 років успішної кар’єри в агробізнесі нині як єдиний представник Аграрної партії України у Верховній Раді заглибився у законотворчу діяльність.

Бізнесмен пішов у політику, за власним зізнанням, щоб змінити правила і застарілі закони щодо агросектору. Sapienza знайшла цікаві та актуальні цитати нового секретаря аграрного комітету Івана Чайківського.


Про ринок землі

Моя позиція: я проти того, щоб українською землею володіли іноземці. І неважливо, чи це будуть росіяни, німці чи китайці. Українською землею мають володіти виключно українці. Ті українці, які не вчора отримали громадянство, а народилися, живуть і працюють на цій землі.

Про перший заробіток

Першим заробітком можна вважати кошти, отримані у дитинстві під час Різдвяних свят, коли ми ходили з хлопцями замість школи по квартирах колядувати та засівати… Жартую.

На початку 1990-х років багато хто пробував себе в різних сегментах бізнесу. Я створив на Тернопільщині одну з перших продуктових гуртівень, яка спеціалізувалася на продажі вітчизняних продуктів харчування: кетчупу, макаронів, майонезу, горошку тощо.

Про суть і ризики сільського господарства

Сільське господарство – це своєрідний цех під відкритим небом. Там існує багато ризиків. Сільське господарство – живий організм і робота з живими організмами: корови, гуси, свині, мала рогата худоба і так далі. Всі вони піддаються величезним ризикам – вірусні захворювання тощо.

Ми розуміємо, що це робота щодня, де немає вихідних, де немає свят чи парламентських днів. Там немає Великодня чи Різдва. Це дуже важка праця з ранку до ночі й кожного дня. І тут потрібно чимось стимулювати людей, щоб вони працювали самовіддано. Адже сьогодні ніхто не хоче братися за такий ризикований бізнес. Тому державна підтримка вкрай необхідна.

Про стратегічну мету

Чесно, якісно та з користю для людей відпрацювати 5 років. От як успішно відпрацюю ці 5 років, тоді й буду думати, куди рухатися далі. А в цілому, мені дуже хочеться, щоб імідж України в світі суттєво підвищився і досяг нового рівня. Над цим питанням ми всі разом маємо попрацювати.

Про кадрову політику

В цьому питанні варто шукати баланс. Швидше за все, я візьму на роботу людину, яка “горить ідеями”, яка не “погасла”. У мене були випадки, коли я брав на роботу топ-менеджерів, а вони виявлялися безпорадними й нікчемними в нових умовах роботи, в новому колективі. І таких випадків трапляється чимало.

 

Sapienza для SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!