Гідропоніка – перспективне і прибуткове майбутнє для тепличних господарств України

0 100

Закритий грунт дає можливість отримати більш високоякісну і конкурентоспроможну плодоовочеву продукцію на ринку, дозволяючи ліквідувати ризики зовнішнього впливу, пов’язані зі змінами кліматичних умов. Наприклад, технологія так званих, вертикальних ферм виключає навіть вплив сонячного світла, який заміщається діодами або натрієвими лампами.

Також в даному випадку знижуються витрати на засоби захисту рослин, що дозволяє отримати більш екологічно чисту продукцію. Про це повідомив генеральний директор компанії Best Crop Євген Сердюк під час Форуму інвестиційних ніш, який відбувся в Києві у рамках XVI Міжнародної конференції “Овочі та фрукти України – 2019. Експортний прорив”.

“Крім того, продукція закритого грунту має більш тривалий термін зберігання після збору врожаю, що дозволяє власникам знизити ризики, пов’язані з псуванням при транспортуванні товару до споживача”, – зазначає Євген Сердюк.

Директор компанії Best Crop також повідомив, що сучасний загальносвітовий тренд, пов’язаний зі споживанням здорової їжі накладає значний відбиток на виробництво плодоовочевої продукції. При цьому, якщо говорити про ефективні методи вирощування продукції в закритому грунті, то одним з тих, який дозволяє отримати максимальні результати, є гідропоніка.

“Це пов’язано з тим, що при цьому методі не використовується земля. Замість неї фермером застосовуються чисті субстрати. При створенні максимально сприятливого мікроклімату при використанні таких субстратів фермер отримує більш швидкий розвиток своїх культур і відповідно швидше отримує дохід від вирощеного врожаю.

У гідропоніці використовуються водорозчинні добрива з максимально засвоюваними елементами живлення. Тут потрібно розуміти, що якщо для України на сьогодні не настільки критичним є фактор раціонального використання води, то в загальносвітовій практиці при складанні проектів вирощування культур закритого грунту аналіз споживання води має дуже важливе значення, так як собівартість води в ряді регіонів світу дуже висока”, – зазначає Євген Сердюк.

На розвиток виробництва плодоовочевої продукції закритого грунту впливає і такий тренд як цифрова промислова революція. “Якщо брати країни пострадянського простору, то можливо вони не так реагують на цей фактор.

Але сьогодні системи автоматизації при виробництві плодоовочевої продукції у відкритому і закритому грунті дозволяють прибрати велику кількість, так званого, людського фактора, який може суттєво вплинути на фінансові показники бізнесу. це важливо, адже кожен власник розуміє, що прибираючи можливі ризики, можна забезпечити собі належну якість”, – говорить фахівець.

При цьому директор компанії Best Crop підкреслює, що загальна світова тенденція розвитку виробництва плодоовочевих культур закритого грунту така, що площі під теплицями ростуть з року в рік. Лідерами за кількістю таких площ є Китай, Іспанія, Японія, Туреччина та Італія.

“Україна в цьому списку відстала від ряду інших сусідніх держав – Польщі, Білорусі, Росії. У нашій країні загальні площі під виробництвом культур закритого грунту становлять всього лише 0,306 тис га, хоча поступово вони ростуть. При цьому 96% теплиць в Україні належить малим фермерським господарствам”, – говорить Євген Сердюк.

Тим часом, як зазначив фахівець, на сьогодні на міжнародному ринку свіжих томатів, огірків і перцю практично немає продукції відкритого грунту. При цьому українським виробникам, на думку Євгена Сердюка, для того, щоб вийти на експортні ринки необхідно ретельно працювати над маркетингом і просуванням своєї продукції і поліпшення її смакових якостей.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано