2017- найстабільніший рік в історії молочної галузі України – Андрій Ярмак, ФАО

0 116

Приклади успіху українських фермерів  не дають спокійно спати їхнім сусідам, багато хто з яких також наважилися на модернізацію молочних ферм –  Андрій Ярмак

“Хочу поділитися  цікавою цифрою, як говорить про унікальність 2017 року для молочників – це був найстабільніший рік в історії молочної галузі України! Загальна сума абсолютних коливань УМІ за рік склала 46%. Іншими словами, прибутковість галузі коливалася в 2,1 рази менше, ніж лише рік тому. Нічого подібного ще ніколи в історії Українського молочного бізнесу не було” – зазначив економіст ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

Він також зауважив, що професійність  молочного скотарства зростає, сезонність цінових коливань знижується.

“І це дуже добре. Бо всі ми прагнемо до прогнозованості і стабільності. То ж фіксована ціна на молоко на рік – це вже цілком можлива і не така вже віддалена перспектива. Але що все це означає? До чого це призведе в майбутньому?

І тут вже стає цікаво. Насправді, дуже багато зараз нових проектів в молочному тваринництві. Практично всі ефективні виробники розширяють виробництво. І ці приклади успіху не дають спокійно спати їхнім сусідам, багато хто з яких також наважилися на модернізацію молочних ферм.

Яскравим показником розвитку професійного виробництва молока в Україні, особисто для мене, є значне збільшення попиту на кваліфікованих працівників галузі. Якщо ще на початку 2017 року в Україні в молочних господарствах працювали ветлікарі з зарплатами на рівні 4-5 тис. грн на місяць, то зараз на вакансії ветлікарів з зарплатою нижче 8-10 тис. бажаючих знайти дуже важко”- підкреслює експерт.

На його думку,  та за попередніми оцінками, виробництво молока в професійних господарствах зросте досить різко вже в 2018 році. “При цьому, виробники і далі лишаються слабкою ланкою молочного ланцюжка, яка, тим не менше, починає “оживати”. А світовий ринок, тим часом, після кількох місяців руху вниз, трошки стабілізувався. Аналітики розходяться в прогнозах – хто говорить, що ціни будуть падати, а хтось стверджує, що буде рости. Та й не буває точних прогнозів в принципі. Тому потрібно орієнтуватися на те, що ми маємо в Україні. А маємо ми наступне:

а) збільшення пропозиції якісного молока від професійних господарств;
б) здешевлення молока від господарств населення завдяки потенційному вилученню молока другого ґатунку з офіційної переробки, що абсолютно не означає, що це молоко не надійде на переробку (насправді провідні переробники вже давно його не беруть, а ті хто брав, а також “тіньові” переробники, як брали, так і будуть брати це молоко, просто воно буде їм коштувати менше – вже коштує менше, до речі);
в) занадто повільне підвищення ефективності переробки молока в Україні і занадто слабка робота з просування експорту молочних продуктів порівняно з розвитком виробництва

Тому, якщо нас не підтримає світовий ринок, прибутки виробників молока в 2018 році, з високою імовірністю, знизяться. Я думаю, що варто очікувати зниження УМІ на 10 процентних пунктів. Тому, тим, хто хоче заробити стільки само грошей, як в цьому році, варто пошукати способів підвищення ефективності десь на 10%. Для більшості виробників, що й далі доять непристойні 4-5-6 тонн на корову за рік, це цілком до снаги. Звичайно, якщо є бажання” – зазначає Андрій Ярмак.

SEEDs.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!