Ягідники України прогнозують більший врожай ніж минулого року і менші ціни

0 364

Двох однакових ягідних сезонів ані в Україні, ані в усьому світі просто не існує. І тут велику роль відіграють погодні умови.

Ніякі технології, ніякі сучасні ЗЗР на сьогодні не можуть нівелювати негативний вплив погодних факторів – заморозків, граду, затяжних дощів, посухи. Таку думку висловив керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорєв в ефірі АгроФМ.

«Минулого року холодна весна з заморозками до кінця травня призвела до того, що ранні сорти суниці садової та черешні були знищені майже на 100%, а комерційні виробники найдорожчої ягоди – лохини – отримали втрати на рівні 90%.

Виробники середніх сортів суниці садової також понесли втрати. «Вистояли» в цих умовах лише виробники ремонтантних сортів ягід, що дозволяли відійти від впливу заморозків і врожай був більш-менш вдалим»,- повідомив фахівець ягідного ринку.

За словами керівника проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти»,  на сьогоднішній день низькі температури взимку зробили певний негативний вплив на рослини ягідних культур, але найголовніше – в цьому травні в Україні не зафіксовано критично низьких температур для насаджень ягідних плантацій.

«Це нам дає змогу прогнозувати, що валовий збір ранніх сортів суниці садової, малини, смородини, порічки та лохини буде збільшено в порівнянні з 2020 роком.

Втім, не варто забувати, що попереду для ягідників не менш важливий місяць – червень. В цей період важливі посухи, або, навпаки, затяжні дощі. Це, певна річ, може негативно вплинути на вегетацію рослин.

Однак, вже сьогодні ми маємо впевненість, що ягід буде набагато більше, а ціни на них, без сумніву – в рази менші, аніж минулого року»,- спрогнозував Олександр Хорєв.



У свою чергу, як зазначила в ефірі Першого національного радіо директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва, сезон тепличної полуниці садової в Україні в нинішньому році почався з відставанням від минулого 2020 року рівно на 2 тижні.

“При цьому перші необ’ємні партії суниці садової виробники південних регіонів України пропонували наприкінці квітня у середньому за $7,89/кг, і приблизно на цьому ж рівні первинна ягода поступила від виробників на ринку в 2020 році”,- повідомила директорка з розвитку УПОА.

Катерина Звєрєва також підкреслила, що найбільший експортний потенціал на ягідному ринку України залишає за собою лохина. Це пояснюється тим, що ця ягода найбільш дорога, тому експортується наразі до 70% врожаю.

“Втім, минулого року українські експортери лохини різко здали позиції, знизивши експорт більш, ніж у півтора рази – до 1,2 тис. тонн. Головною причиною зниження експорту, звичайно, стали втрати врожаю від заморозків, але і внутрішній ринок продовжував зростати. Тому українські ягідники отримали більш високі ціни на всі види ягід”,- зазначила директорка з розвитку УПОА.

 

SEEDS.org.ua за інформацією AgriGator

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!