0 490

Сир з віслючого молока — дорогий продукт і до того ж, його важко виготовити, тому не багато фермерів беруться за його виготовлення. Ідея організувати віслючу ферму при профучилищі с. Заболотного Вінницької області спала на думку Василеві Романцову директору навчального закладу. Подробиці читайте на SEEDS.

 

“Я вивчав досвід впровадження професійної освіти в понад 30 країнах світу. Зупинився на французькому, — розповідає він. — Вирішив розводити віслюків на фермі при нашому училищі. У 2012 році придбав у Туреччині п’ять тварин — по 500 гривень за кожного. Нам їх фактично подарували”.

Згодом у Заболотне завезли віслюків із Болгарії та Ірану. Тепер на фермі їх 52 — 12 самців і 40 самиць.

“У догляді осли невибагливі. Влітку випасаємо їх на лузі разом із вівцями та коровами, — каже Василь Романцов. — Харчуються сіном, зерном ячменю та пшениці, морквою, капустою. З’їдають 1,5 — 2 кілограми на день. А ще люблять цукор, бублики. На зиму кожному ослику треба приблизно 300 кілограмів сіна, тож засіваємо 60 гектарів землі багаторічними травами”.

Доглядає за віслюками один робітник. Часом залучають і студентів — платять їм приблизно по 200 гривень на день.

За добу одна ослиця дає до 3 літри молока. Воно дуже жирне — 11,7%, а за смаком нагадує свіже кокосове.

“За рік від однієї ослиці можна отримати до 300 літрів молока, — додає співрозмовник. — На кілограм сиру йде 30 літрів. Причому молоко беруть тільки від однієї ослиної породи, та ще й лише вранішнє або вечірнє. Змішувати не можна.

Процес виготовлення віслючого сиру — тривалий. До 30 літрів молока додають порошок, отриманий із висушеного сичуга молочного баранчика чи цапа. Коли молоко скисне, його відфільтровують, відстоюють і відкидають сир. Далі витримують 2 – 3 місяці у холодильній камері. За цей час сир твердіє й кристалізується. Стає, як пармезан”.

Віслючий сир коштує приблизно 1000 євро за кілограм. “Поки ми його представляємо на тематичних виставках, даруємо, пригощаємо гостей, — каже фермер. — А в перспективі плануємо продавати на експорт. Для цього в нас є все необхідне”.

SEEDS  за матеріалами Експрес 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!