Африканський огірок. Як виростити екзотику в Україні

0 61

Ківано – це екзотичний плід африканського походження, який в даний час став дуже популярним. По-іншому його ще називають африканським огірком або рогатою динею, так як на поверхні цього плоду овальної форми є шипи у вигляді рогів. Подробиці читайте на SEEDS.  

Ківано є трав’янистою ліаною сімейства гарбузових, підвиду – огірок. Його шкірка має жовто-оранжевий колір, а м’якоть желеподібна з терпким смаком. Такий незвичайний зовнішній вигляд і форма не дозволяють сплутати його з яким-небудь іншим екзотичним фруктом.

Навіть для тих, що худнуть

Цей плід має універсальний склад. У ньому містяться вода, вуглеводи, білки, жири в різних кількостях. Крім цього, цей фрукт багатий на вітаміни A, B, C, а також макро- та мікроелементи (залізо, кальцій, цинк, калій, магній, марганець). Ківано вважається низькокалорійним продуктом, тому його використовують для дієтичного харчування. Такий плід повністю забезпечує людський організм поживними речовинами, вкрай необхідними в зимовий період. Завдяки тому, що м’якоть містить велику кількість води, її баланс в організмі підтримується на належному рівні. Високий вміст калію тонізує м’язи і найкращим чином впливає на роботу серця.

Хоча ця рогата диня на смак дуже солодка, її можуть вживати люди, які страждають на цукровий діабет. Її навіть рекомендується включати в раціон для хворих. Так як цей огірок має низьку калорійність, його можна вживати людям, що сидять на дієті.

Примхливий огірок

Вирощувати цей екзотичний огірок можна різними способами. Багато хто віддає перевагу використовувати для цього насіння, яке висівають за місяць до їх висадки на постійне місце, що припадає на кінець квітня – початок травня. На грядки розсаду пересаджують після того, коли на ґрунті вже не буде заморозків.

Пересаджуючи рослина на відкритий ґрунт, слід вибирати таке місце, яке добре захистить розсаду від вітру і прямих сонячних променів. Хоча цей екзотичний огірок і вважається теплолюбним, він не переносить жаркого сонця. На листі швидко виникають опіки, а зав’язь і квіти можуть впасти. Але і надмірне зволоження для нього згубно.

Для того, щоб отримати якісні плоди ківано, потрібні регулярні прополка, полив і підгодівля. При сильному загущенні необхідно прищипувати бокові пагони на зав’язь.

З чим і як його їдять?

І з цим теж не все так просто: щоб отримати максимальну користь від ківано, їсти фрукт необхідно, як тільки він був зірваний. В цьому випадку в ньому зберігаються вітаміни PP і аскорбінова кислота.

Відомо, що ківано надає оригінальний смак варенням і компотам. Щільна зелена м’якоть використовується для салатів і десертів. Очищеними часточками можна прикрасити готові страви. Знавці радять вживати і шкірку екзотичного огірка, так як в ній містяться вітамін B і клітковина.

У сучасній кулінарії плоди використовуються для приготування різноманітних страв, а якщо вживати плід в сирому вигляді, то слід все насіння викинути, а всю м’якоть вибрати ложечкою.

Вирощування такого екзотичного фрукта цілком під силу кожному. Правильний догляд за ним забезпечить прекрасний урожай.

SEEDS  за матеріалами EastFruit

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано