Білі гриби з України нарозхват в Німеччині та Італії

0 4 028

Не так давно на сторінці в Facebook власника компанії S.B. Frozen Foods Андрія Жукова з’явилося примітне відео переробки білих грибів, з не менш примітним коментарем: “на Німеччину та Італію йдуть як пиріжки”.

Журналісти SEEDS спробували розібратися, чим же приваблюють закордонних покупців українські гриби. Відповіді на всі питання ми почули від директора S.B. Frozen Foods Семена Бріка.


– Невже, насправді українські білі гриби в замороженому вигляді переважно експортують до Німеччини та Італії?

– Так, все так, ще трохи румуни беруть. Але вони надають перевагу свіжим грибам. Основна ж маса йде саме в Італію та Німеччину – вони основні споживачі заморожених грибів.

А ну народ налетай на грибочки, не зевай, покупай для любимой тещи! ??А то на Германию и Италию уходят как пирожки ??

Gepostet von Andriy Zhukov am Freitag, 8. November 2019

 

– Як давно ваше підприємство займається заморожуванням грибів? Пам’ятається, раніше ви спеціалізувалися переважно на ягодах.

– Тепер у нас морозяться ще й гриби. Це був свого роду експеримент. І вельми вдалий. Малина закінчилася, ягоди свіжої більше не було, і щоб, як то кажуть, “не простоювати” (посміхається), ми вирішили далі рухатися і переробляти гриби.

Гриби – продукт непростий. У переробці грибів задіяно багато робочої сили – людей, які чистять гриби. Наприклад, по ягоді, в процесі переробки задіяні тільки постійні співробітники заводу, людей 7-10.

А по грибам, крім постійних робітників, доводиться залучати велику кількість місцевих мешканців для чищення грибів. Іноді в день до 60 осіб. І це тільки на чистку грибів.

– Як давно ваша компанія займається заморожуванням грибів?

– Заморозкою грибів активно ми вирішили зайнятися тільки в цьому сезоні. Це все білий гриб, лісової, який має свою сезонність, поки тепло, і врожайність. У минулому році врожаю в Карпатах не було, а наше виробництво знаходиться саме тут. Грибу потрібні опади і невисока температура. А у нас весь вересень стоїть спека. А немає дощу – немає і грибів.

Зліва на світлині директор S.B. Frozen Foods Семен Брік, по центру – власник компанії S.B. Frozen Foods Андрій Жуков

Цього року вирішили спробувати херсонські гриби. Вельми непогано вийшло. Ми попрацювали приблизно три тижні з очищенням і заморожуванням грибів. За цей час вдалося переробити близько 60 тонн.

– Звідки ще до вас надходять гриби?

– Основні два місця: закарпатські, з гір; ще багато дає грибів Херсонська область. Однак і в цьому, і в минулому сезоні Карпати урожаєм не порадували, а ось в Херсоні навпаки – другий рік поспіль дуже великий урожай.

Хоча є відмінності херсонського і карпатського гриба. У Херсонській області піщана місцевість, звідти гриб приїжджає в землі і піску. З карпатськими грибами легше працювати – вони чистіші, як сировина. Їх набагато простіше і чистити, і обробляти.

Якщо за звичайну робочу зміну нашим працівникам вдається очистити від 5 до 6 тонн херсонських грибів, то карпатських, за цей же час можна очистити близько 10-15 тонн.

– Херсон і Карпати … Чи не збираєтеся підключати і інші регіони – гриби ростуть в Україні практично скрізь.

– Вони і під столицею ростуть. Але практично ніде немає необхідних для закупівель обсягів. До того ж Київська та Чернігівська область… тут треба бути дуже обережними з радіацією. Хтось один може принести гриби, які мають сильний радіаційний фон, і ці кілька кілограмів можуть вплинути на всю партію в 20 тонн. Їх можуть просто не пропустити на кордоні або повернути замовники. У радіаційному плані у нас в країні є свої зони ризику.

До того ж, так склалася історія, що “грибних” заготівельників, з якими ми працюємо, багато саме в Херсонській області, Закарпатті та Прикарпатті.

Оскільки другий рік неврожай, відповідно, і ціна на карпатські гриби трохи вища. Херсонські дешевші, та обсяги там більше.

– Якою ж була в середньому ціна на гриби, як сировину, в цьому році?

– Херсонський білий гриб першого класу коштував від 160-170 гривень за кілограм, з часом ціна “провалилася” до 100-110, потім знову повернулася до 170 грн.\кг. Є ще гриби другого і третього класу – вони дешевші.

Якби карпатський регіон давав більший обсяг, то ціна, в принципі, по Україні була б близько 100-120 гривень за кілограм. Пам’ятається, в позаминулому сезоні ціни були і по 400 гривень за кілограм. У той рік було дуже мало грибів.

До того ж тут все залежить від Європи – там теж гриби ростуть. Нинішній рік порадував хорошим урожаєм білих грибів деякі європейські країни, і ціни на закупівлю сировини там були приблизно ті ж, що і у нас.

– Яка ціна українських білих грибів в заморожуванні?

– У середньому від 7 до 10 євро за кілограм. Все залежить від класу.

– Чи багато вітчизняних підприємств займається заморожуванням грибів?

– По всій Україні є такі, хто морозить гриби. Однак є чимало вузькоспеціалізованих підприємств. Деякі морозять тільки полуницю і вишню, трошки малини, ніяких дикорослих ягід. Є заводи, які більш динамічно переключаються з тієї чи іншої продукції.

Немає нічого постійного. Ягода, вона теж непостійна – і у неї є сезон. Триває він приблизно з червня по жовтень.

Всі 12 місяців у році ні ягода, ні гриб не росте. Тому всі змушені переходити на нову продукцію: починають ягідний сезон з полуниці, а закінчують малиною. Якщо є інтерес займатися грибами – починають морозити гриби, як наша компанія.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!