Через нерозвинену інфраструктуру переробки українські ягідники втрачають великі кошти на вирощуванні малини

0 43

За останні шість років, спостерігається зростання споживання свіжої малини, ринок замороженої ягоди, навпаки, скорочується. За даними міжнародних ягідних асоціацій, світовий урожай малини за 2018 рік склав 800 тис т. В Україні також багато малинових плантацій. Однак часто зібрані ягоди не відповідають стандартам, крім того, в країні практично немає гідних переробників. Малину скуповують польські заводи, які потім продають продукт з доданою вартістю в ЄС і США. Про це розповів Славомир Полковський, генеральний директор і засновник Polko Group.

Лідером на світовому ринку малини є Сербія, де виробляють близько 150 тис. т. Також багато малини вирощують в Польщі, Чилі, Мексиці, Боснії і Герцеговині, Болгарії.

Стрімко розвивається ринок малини в Україні – площі під ягодами оцінюються в 21,2 тис. га. Малинові плантації займають третє місце і досягають 4,9 тис. га, але тільки 1 тис. з них посаджено в професійних господарствах. «На деяких плантаціях дуже страшний продукт вирощується. Тому що це випадкові люди, посадили малину за принципом: сусід посадив, і я посаджу … », – коментує ситуацію Славомир Полковський.

На експорт продається майже виключно заморожена ягода. Наша країна займає сьому позицію в світі і четверту в Європі з експорту замороженої малини. Загальний річний збір ягоди, враховуючи ту, що не відповідає стандартам якості, в середньому становить 37 тис. т, тобто врожайність знаходиться на рівні близько 7 т/га.

«Вітчизняна малина продається не тільки в Європі, але в США. В Україні до недавнього часу відбувався дуже бурхливий розвиток малинових плантацій, а за ним не встигають переробники. Є тільки кілька заводів, які серйозно займаються заморожуванням: «Рівнехолод», «Аграна Фрут» і ще, може , п’ять виробників, у яких є відповідні технології, обладнання та, головне – кадри. Холодильна база і база переробки не встигає за плантаціями. Тому Польща і скуповує українську малину. Переробляючи її, польські виробники заробляють по 20 центів на 1 кг української малини тільки через нерозвинену інфраструктуру в Україні», – підкреслив директор Polko Group.

В Польщі на кожні 300 квадратних км припадає хоча б один завод з переробки малини (виробництво концетратів, заморазка). «Малина, перевезена на 30-40 км, вже втрачає свої якості. Крім того, у нас організована доставка продукції з поля 2-3 рази на день, а не один раз ввечері – тільки так можна зберегти якість». В Україні можна було б організувати пункти збору та охолодження малини локально, по селах, що дало б можливість постачати на переробне підприємство якісну продукцію кілька разів на день.

Також українські фермери не володіють передовими технологіями вирощування малини. Ще одна проблема – відсутність навчання з ягідництва – як з вирощування, так і з переробки. Пан Полковський зазначає, що потрібна система навчання.

Відсутність стабільної ціни – ще одна перешкода для цивілізованого розвитку ринку.

Останні 5-6 років переробкою малини в Україні займаються випадкові люди, і це сильно компрометує країну на європейському ринку. «Таких переробників ми називаємо «гаражними». Вони закуповують сировину, але працюють погано. У підсумку на західний ринок експортується товар, в якому в 50% випадків є серйозні проблеми: мільйони бактерій, гельмінти і погана упаковка. Це все впливає на імідж. Продаж такої продукції за півціни – це велика антиреклама», – поділився гендиректор Polko Group.

SEEDS.org.ua за матеріалами Пропозиція

Leave A Reply

Your email address will not be published.