Цікаві факти про пармезан, ябо як заробляти мільярди доларів на сирові

0 381

Пармезан є однією з гастрономічних візитівок Італії. Цей сир має технологію та традиції приготування, яким сотні років. Завдяки смаку продукту та вдалому маркетингу виробники пармезану заробляють мільйони, а загальний щорічний заробіток учасників консорціуму Парміджано Реджано – 2 млрд доларів. Утім, виготовити цей сир не так просто – варто чітко дотримуватись традиційної технології і використовувати переважно ручну працю, повідомляє SEEDS.

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook поділився такими цікавими фактами про пармезан:

  • Корів, що дають молоко для виробництво пармезану годують тільки травою та сіном з невеликої кількістю концентратів. Силос, сінаж, корнаж – заборонено давати.
  • На виробництво 1 кг пармезану йде 16 літрів молока.
  • Для переробки використовують молоко з температурою 18 градусів. Його не охолоджують, оскільки для виробництва пармезану не можна пригнічувати бактерії.
  • Виробництво пармезану відбувається практично без жодних засобів автоматизації та механізації – практично так само, як і 400-500 років тому. В мідних котлах, з використанням дерева і т.п.
  • 99,9% відсотків молока, що виробляється в провінціях Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (на захід від річки Reno) та Mantua (на південь від річки Po), йде на виробництво цього знаменитого сиру. Інші регіони не мають права виробляти цей продукт.
  • Щорічно виробляється близько 3,5 млн головок сиру пармезан, кожна з яких важить 40 кілограмів.

 

  • 61% такого сиру виробляють фермерські кооперативи.
  • Середній розмір ферми, що виробляє молоко для сиру, складає 80 корів. Більшість тварин – це ВРХ породи Голштини.
  • Як правило, пармезан продають після 24 місяців витримки, але витримують його й довше – є сири, яким 10 років.
  • Консорціум Парміджано Реджано, це така собі СРО, яка встановлює правила виробництва та сертифікації сиру пармезан. Всі виробники, що входять в цю асоціацію, платять за кожну головку сиру 7 євро. Таким чином консорціум щорічно збирає 25 млн. євро, на які проводить рекламні кампанії, судиться з тими, хто краде назву та перевіряє кожну головку сиру у виробників.
  • Всього 330 сироварень виробляють пармезан. У кожної він трошки інший на смак, тому вони мають свої номери і логотипи.
  • Перевірка сиру відбувається лише шляхом простукування спеціальним молоточком, а «стукачі» – дуже поважна професія.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!