Цілорічний прибуток з вирощування печериць: досвід волинського фермера Степана Чабана

0 301

Не секрет, що рослинництво у відкритому ґрунті носить сезонний характер.  Чого не скажеш про вирощування печериць. Ця особливість  грибів була головною причиною того, що фермер Степан Чабан з Волинської області взявся за їх вирощування взагалі не маючи досвіду і знань. Але не дарма кажуть, що дорогу здолає той, хто йде. А пішов до своєї цілі фермер зі своєю родиною і зараз на площі 1200 квадратних метрів щорічно вони збирають 100 тонн печериць.

Будучи людиною уважною і далекоглядною Степан Васильович в середині 90-х років прочитав в обласній газеті «Волинь» оголошення про те, що фермерів запрошують взяти участь у програмі уряду США, по якій передбачено навчання з вирощування грибів і не де-небудь, а  за кордоном. Фермер не тільки сам вивчав технологію по вирощуванню печериць, він доручив сину Павлу вивчити її досконально у Польщі.

Випадково це чи ні, але так вийшло, що Павло потрапив вивчати науку вирощування печериць та овочівництва (тоді він навчався в Інституті овочівництва) до професора Крістіана Шудиги.  Саме професор  Шудига допомагав Степану Васильовичу опанувати науку грибівництва по програмі американського уряду. Так що, повернувся Павло додому до зубів озброєний знаннями.

Та освоєння технології вирощування печериць, це ще, навіть, не половина справи. Потрібно було приміщення, в якому можна  створити відповідні умови для нормального росту грибів. Якось дізналися, що в сусідньому селі пустує свинарник. Та щоб придбати його, довелось переконувати мешканців села, що після продажу приміщення, вони отримають дивіденди по своїм майновим паям.  Селяни таки отримали свою частку, а фермер Чабан, взявши кредит у банку, отримав приміщення для вирощування печериць.

Потім фермери-грибівники взяли ще один кредит і купили ще одне приміщення. А потрібно вони їм для того, щоб не купувати компостну суміш для грибів у Польщі, а виробляти її самостійно. «Технологія приготування компосту трудомістка і складна,  – розповідає Степан Васильович, –  Цю масу увесь час треба перевертати, щоб вона проходила ферментацію. А ще її треба стерилізувати. Компост пропускають через спеціальну камеру, в якій температура сягає 80-90 градусів. Це для того, щоб вбити всі мікроби, які можуть там бути і стати конкурентами грибам. Якщо у компості буде якийсь міцніший грибок, то він просто з’їсть міцелій».  А ще в планах фермера  організувати  переробку на біогумус органічної суміші після вирощування печериць. І дуже добре  з цим справляються каліфорнійські хробаки.

Так, ця справа – вирощування печериць, не проста.  І коли її започаткували, а потім отримали перший врожай, то думали, куди збути продукцію. Та покупці знайшлися і зараз закази на гриби надходять і від невеличких магазинів,  і від супермаркетів та оптових покупців. Збут йде добре, бо великої конкуренції  в цій торговельній ніші ще не має. Тому фермери Чабани завжди готові дати цінні поради тим, кого цікавить бізнес по вирощуванню печериць, як свого часу їх вчили у Польщі.

SEEDS.org.ua за матеріалами volyn.com.ua

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано