Екологічне фермерство: як вирощувати органічним способом овочі, фрукти та екзотичні рослини

0 142

Олексій Бут мешканець с. Троїцьке Луганської області з 2005 року вирощує на своїй земельній ділянці овочі, фрукти та екзотичні рослини без хімії. Також, пропагандує вегетаріанство для збереження тварин і власного здоров’я. Детальніше читайте на SEEDs.

З чого все починалось

Сталося все несподівано — просто впало в око видання для городників, де була стаття про клуб органічного землеробства та пропонували вступити до клубу, щоб навчитися вирощувати овочі та фрукти за екологічно чистою технологією.

Мене стаття так зацікавила, що я без вагань вирішив вступити до клубу”, — згадує Олексій Бут.

Тоді він заплатив за вступ 15-17 гривень, отримав на руки дисконтну картку члена клубу на знижку при купівлі продукції та книгу «Як відновити родючість ґрунту», півроку отримував безкоштовно газету про городництво. Почав багато читати книг та періодичних видань про вирощування екологічно чистих рослин. Але теорія без практики безсила. Ось і вирішив на своїй ділянці спробувати новітні розробки землеробства.

Колорадського жука позбувся на городі в першу чергу

Спочатку дивувало, як можна без хімічних препаратів вирощувати урожаї овочів та фруктів навіть вищі, ніж з ними. Знайомі в успіх не вірили, вважали це марною тратою часу. Та троїчанин був налаштований рішуче.

Першими кроками до впровадження екологічних технологій стали відмова від орання землі, використання біопрепаратів та мульчування ґрунту.

Ми живемо у сільській місцевості, городи саджають практично всі, особливо картоплю, — розповідає городник. — Тому постійні проблеми з колорадським жуком відомі кожному”.

З вирішення цієї проблеми і розпочав, бо раніше за сезон вирощування по декілька разів доводилося обробляти картоплю від шкідника. Вся хімія накопичувалася в ґрунті та овочах. А проблема так і не вирішувалась. Тож від звичних хімічних препаратів відмовився, спробував біологічні.

Отримав тоді відмінний урожай картоплі і з того часу з хімікатами справи не маю”.

І у цьому році з чотирьох відер картоплі отримав 60. І це при тому, що у картоплі двічі за сезон бадилля підмерзало. Городник показує картоплю, що зростив. Найменша — з куряче яйце, а найбільшої вистачить для приготування першої страви на сім’ю.

Раніше отримував картоплю що важила одна цілий кілограм. Цей рік не урожайний на картоплю”, — каже городник-любитель.

До обробки землі по-новому

З колорадським жуком городник впорався, вирішив ризикнути не орати восени землю. Сусіди, як тільки урожай зібрали та прибралися на городі, відразу трактори до ділянки пускають, а він залишив город не ораним. Хтось скаже, що це жах, поганий господар поряд розмістився. Це враження підтверджують і численні купи сухого листя, бадилля городніх культур. Але насправді на городі все на своєму місці і виконує свою функцію.

Орання руйнує ґрунт, знищує мікрофлору, дощових черв’яків, наших безкоштовних помічників, що покращують родючість ґрунту”.

Разом з відмовою від орання почав мульчування всіх культур на ділянці від картоплі до суниць. Ось вам і купи сухої рослинності на городині.

Для довідки: мульчування — це прикриття ґрунту між рослинами будь-яким доступним матеріалом: тирсою, соломою, папером, плівкою, дрібними камінцями, ганчір’ям, опалим листям, торфом, перегноєм, шишками та іншим.

Диво-рослини на городі

Крім того, що городник вирощував по-новому огірки та помідори, він почав виписувати у виданнях та інтернеті різні екзотичні рослини. Якісь зацікавили тим, що мають красиві квіти, інші — бо корисні для здоров’я. Так на його ділянці з’явилася чуфа, гумі, лохина, годжі, середньоазіатська квасоля «Маш», чорний кмин, фацелія, амарант.

Фацелія грає роль сидератів на ділянці. Бджоли цю рослину просто обожнюють і дають багато меду. Амарант — щириця, яка прикрашає ділянку та використовується в салатах. Горіхи чуфа не перший рік у раціоні троїцького вегетаріанця, як і квасоля «Маш». Лохину городник висадив цієї весни та восени. Ця ягідна культура полюбляє кислий ґрунт, тож придбав торф, назбирав ялинкових голок, раз на тиждень до середини жовтня поливав рослини. Тепер важливо, щоб лохина пережила зиму.

Вегетаріанство — не просто спосіб харчування

Більше двох років тому Олексій Бут повністю відмовився від м’яса, бо вважає, що тварини такі ж живі істоти, як і люди. Зрозумів це, коли почав читати різні філософські трактати. З того часу на столі у троїчанина овочі та фрукти, а замість м’яса — молочні продукти.

Вранці перед сніданком з’їдаю столову ложку пророщеної квасолі «Маш», там багато вітамінів”

З чуфи, яку теж вирощує сам, робить напій, що нагадує каву, а ще смачну халву. Все, що вирощує на своїй ділянці, йде до столу. Зараз вегетаріанець переймається, де купити трохи насіння цукрового сорго. Мішок коштує близько 200 доларів, а йому потрібно зовсім небагато, щоб висадити у себе на городі та спробувати зібрати.

Чоловік вважає, що сьогодні земля, повітря та харчі отруєнні хімією, і це призводить до різних хвороб, тож все більше людей повинні займатися органічним землеробством.

У мене немає навіть картки у лікарні, я туди не ходжу, немає потреби. Допомагають правильне харчування та праця на свіжому повітрі”.

SEEDs  за матеріалами ТроїцькеCity

Leave A Reply

Your email address will not be published.