Елітні сири від сімейного кооперативу з Черкащини

0 84

Заснування сімейного кооперативу з села Глушки Черкаської області починалося з мрії про велику козячу ферму. Зараз на фермі виготовляють елітні види сиру, такі як: рікотта, бринза, томет, пепероні та інші. Про технологію виготовлення сиру та плани на майбутнє подружжя Чаленко читайте докладніше на SEEDs.

Сімейний кооператив працює трохи більше року, але його продукція вже має постійних клієнтів. На фермі подружжя Чаленко живе 150 кіз, які щодня дають більше 100 літрів молока. З одного відра козячого молока, як каже господиня ферми, можна приготувати близько кілограма сиру. Подружжя виготовляє близько десяти видів сиру.

Спочатку молоко нагрівають приблизно до 30ºС, потім додають сичужний фермент для загущення, а коли з’являється молочне желе, його подрібнюють ножем для утворення сирного зерна. “Чим дрібніше буде зерно, тим твердіший буде сир”, – пояснює фермерка. Далі каструлю повертають на плиту і заготівка для сиру знову прогрівається, головне — постійно помішувати для того, щоб зерно не склеїлось. Залишилося розкласти сир у форми, відцідити сироватку та чекати його дозрівання.

Як розповідає саме подружжя, починався сімейний бізнес з п’яти подарованих кіз і мрії про велику ферму. Спочатку варили звичайний сир, який почали продавати. Пізніше подружжя освоїло технології приготування елітних видів сирів. “Почали пробувати варити сир і в Марини дуже добре виходило. Ми почали продавати цей сир на місцевому ринку. Продавали сир, на ці гроші купляли ще кіз”, – Володимир Чаленко голова сільськогосподарського кооперативу.

Місцеві жителі радіють розвитку сімейного кооперативу, адже у них тепер з’явилася можливість заробляти, адже у селі, де проживає 100 людей знайти роботу не просто. А подружжя Чаленко планує найближчим часом відкрити справжню сироварню, щоб їх продукцією могли ласувати якомога більше українців.

SEEDS.org.ua за матеріалами Сьогодні

Leave A Reply

Your email address will not be published.