Фермери Херсонщини механізували виробництво легендарного бекмесу

0 1 303

Під Херсоном будують механізований цех для виробництва бекмесу – кавунового меду. Він може стати додатковим заробітком для фермера та мати успіх в Європі, переконаний Олександр Долинко, керівник проекту “Зелені хутори Таврії”, який будує майбутнє виробництво.

“Бекмес відомий мені з дитинства. Він заміняв цукор, який коштував дорого. Робили такий мед з нетоварних кавунів. 70-100 років тому сік кавуна в великих жаровнях ставили на вогнище: волога випаровувалася протягом 10-12 годин — і з нього утворювалося таке собі повидло”, — говорить він.

Уперше зварили бекмес у “Зелених хуторах Таврії” 4 роки тому, згадує Долинко.

“До коронавірусу ми приймали близько 30 тис. туристів за сезон. От і давали їм коштувати цей кавуновий мед. Особливо цікавим явищем це було взимку. Ми побачили: людям подобається, будуть попит і прибуток”, — пояснює він.

За його словами, цьогоріч за сезон тут планують виготовити 1 т продукції. “Хочемо вдесятеро збільшити виробництво. Восени-взимку пофасувати — і реалізовувати. Будемо демонструвати його на виставках, поширювати серед туристів та через інтернет”, — говорить він.

Долинко вірить, що в Україні спростять дозвільну систему і це дозволить безпроблемно продавати кавуновий мед. “Хоч ціну поки не встановлювали, але переконані, що ця ідея спроможна приносити додаткові гроші. Хоча лише виготовлення бекмесу, і нічого більше, не може бути основним джерелом доходів для виробника. Це — не настільки великі надходження”, — прогнозує виробник.

На його переконання, такий продукт може зацікавити й Європу. Проте, вважає він, щоб вийти на іноземні ринки, потрібно об’єднуватися.

“Одному це зробити буде задорого. Треба багато зусиль та фінансів, щоб отримати сертифікат на органічний продукт”, — переконаний він.

Долинко додав, що бекмесом вже зацікавилися місцеві ресторани. “Вони навіть готові включити його до меню (робити соуси та випічку), але якщо я гарантуватиму партію. Поки не можу цього зробити”, — зазначає він.

Бекмес — не лише смачний, а й корисний, говорить Долинко. За його словами, 100 г продукту містить 106 калорій. Його можуть вживати ті, хто хворіє на цукровий діабет, має захворювання печінки або хоче схуднути.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією AgroPortal.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!