Фея варення з Прикарпаття готує крафтові смаколики за старовинними рецептами

0 535

Варення з соснових шишок, пелюсток троянди, кульбаби, квіток бузини, карпатських диких ягід та лікувальних трав… Незвичайні інгредієнти – то не єдина дивина, якою вирізняються крафтові смаколики від відомої майстрині Прикарпаття Олени Чудіної, знаної як “фея варення”.

Найголовніше і найцінніше у цій смакоті – рецептура. Виготовляється варення за старовинною місцевою технологією. Як вдалось віднайти унікальні рецепти засновниця торгової марки “АйноФайно” Олена Чудіна розповіла у невеличкому інтерв’ю для SEEDS. 


– З чого починався шлях вашого незвичайного крафтового виробництва?

– Ми самі з Миколаєва. Років 5 тому наша родина переїхала до міста Трускавець, лікувати сина. Вже за кілька місяців з’явився перший крафтовий джем з лісової суниці, і було започатковано нашу торгову марку “АйноФайно”.

Що таке “АйноФайно”? Я дуже довго жила на Закарпатті раніше, там слово “Айно” перекладається як “так”, або “да”. Вийшла така собі гра слів: “так, добре”!

– Кажуть, що ваші джеми  мають незвичайну рецептурну історію?

– Є у нас вчителька, бабуся котрої в період Австро-Угорщини працювала у відомих рестораціях Відня та Праги кондитером. У спадок їй дісталися старі нотатки бабусі з рецептами варення.

Трояндове, варення з квіток бузини та кульбаби – ці рецепти саме звідти. З того записничка від 1880 року. Це сімейна реліквія – його в мене немає, але старовинні рецепти мені дозволили використовувати.



– Звідки ягоди для ваших смаколиків?

– Ми використовуємо все винятково натуральне і місцеве: лісові ягоди, трави та гірський мед. Складові нашої продукції ретельно збирають в екологічно чистих зонах Карпат.

Обліпиху ми збираємо неподалік від Трускавця, там колись було дачне містечко, але зараз його кинули. Однак обліпиха, що там росла залишилась, розрослась і трохи здичавіла. Вона достатньо велика, хоч вже і лісова.

Спочатку ми збирали все самі, але з часом варити джемів стали більше. Відтак довелося закуповувати продукцію для переробки у місцевих мешканців.

До речі ми виготовляємо не тільки варення, а й чаї з лікарських трав та сушених ягід, мазь живокосту.

– Чи використовуються консерванти у ваших вареннях?

– В тому то і справа, що консерванти у нашій продукції не використовуються зовсім, відтак ми не можемо вийти на якісь великі партії. Це невеличка суто крафтова справа. Починалося все з консервації для себе, а потім вже почали виробляти на продаж.



Коли ми тільки починали виготовляти таке варення, аналогів йому і близько не було в нашому регіоні. Особливо варення з соснових шишок. Коли ми вперше потрапили на виставку зі своїм товаром, ми були єдині з таким крамом. Зараз його виробляють вже багато крафтовиків.

До речі, історія створення такого варення теж дуже цікава. До нас приїхали друзі з Грузії, привезли саме варення з соснових шишок. Я почала цікавитись ним і вирішила робити вже з наших, карпатських шишок.

– Як вплинув карантин на вашу справу? Чи не стало менше замовників?

– Навпаки. Під час карантину вже дорослі діти відправляли своїм батькам корисні подарунки для підтримки імунітету. З-за кордону робили замовлення для доставки по Україні для своєї рідні.

– Яке найсмачніше з ваших творінь?

– Як на мене, то це обліпиха. Вона не варена. Якщо всі інші інгредієнти: квіти, лісові ягоди та трави, всі вони варяться, то обліпиху ми просто перетираємо з цукром. Вона сама собі консервант і зберігається в холоді доволі довго – до двох років, зберігаючи ще й всі цілющі речовини.



Взагалі ж смаки у кожного різні, та й на все є своя “мода”. Певного часу було популярне варення з суниці, потім лісова малина. Вона абсолютно відрізняється від садової. Потім була ожина лісова, шишки, кульбаба… і так постійно щось нове. Ми в постійному русі і пошуках.

Моя мрія, щоб продукція “АйноФайно” асоціювалася саме з Україною, стала колоритним національним подарунком. Багато моїх друзів, які часто їздять за кордон, беруть з собою наші чаї чи варення як сувеніри.

 

Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано