Фіолетові ГМО-помідори вивели в Німеччині

0 805

Німецькі учені з Інституту біохімії рослин Лейбніца експериментують з генними модифікаціями рослин. Одне із завдань науковців полягає у розширенні функцій рослин, щоб ті могли синтезувати нові, природньо невластиві їм речовини. Наприклад, нещодавно був виведений помідор фіолетового кольору. Таке забарвлення томати отримали завдяки синтезу бетаніну, що міститься у червоному бурякові та деяких інших рослинах, повідомляє SEEDS.

Такий експеримент мав на меті не виведення нового сорту томатів, а удосконалення методів генної інженерії, пише AgroTimes. Рослини є хорошими системами для продукування нових речовин, зокрема тих, що використовують у медицині. Досліди з генної модифікації рослин допомагають у створенні ліків та вакцин.

Для досягнення ефекту науковці додали до коду помідора чотири нових гени та кілька генних перемикачів, які дозволили зробити фіолетовою не всю рослину, а лише плоди. Попри те, що експеримент був покликаний налагодити інструментарій учених, фіолетові помідори – цілком придатний для харчування продукт.

Читайте також: Помідори для лікування гіпертонії вивели в Японії

Нагадаємо, нещодавно дослідники японської компанія Sanatech Seed відредагували геном помідора так, щоб споживання продукту запобігало підвищенню кров’яного тиску. Томати сорту Sicilian Rouge High GABA містять вчетверо або й уп’ятеро більше гамма-аминоолійної кислоти, ніж звичайні помідори. Саме ця кислота допомагає регулювати тиск. У компанії наголошують, що редагування генів – це не те ж саме, що й ГМО, оскільки тут йдеться про зміну власного коду продукта, а генетичні модифікації, зокрема, передбачають застосування генів інших організмів.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!