Французька ковбаса в закарпатському селі

0 204

«Ми є те, що ми їмо», це добре відомий крилатий вислів приписують Гіппократу, який вважав, що всі хвороби приходять до людини з їжею. В це поняття він включав і кількість їжі, і її якість. В сучасному світі якісною їжею вже прийнято вважати натуральні продукти харчування. Як правило, такі продукти отримують в селянських домогосподарствах для власного споживання. «Український селянин виготовляє багато різноманітної продукції для забезпечення потреб своєї сім’ї. У нього є все необхідне, причому натуральне, але нема чого продати. На мою думку, потрібно виготовляти трохи більше, щоб мати і для продажу, треба об’єднуватись, підтримувати один одного, щоб витримати наступ супермаркетів та глобалізації, щоб вижити. І не потрібні ніякі сертифікати, тут і так все органічно! Важлива не довідка, яка, до того ж, вартує грошей, важливим є соціальний контекст, соціальна справедливість. Коли буде багато натуральної продукції, коли селянин буде заможним, тоді і суспільство стане здоровішим!», – вважає Орест Дель Соль, власник еко-ферми «Зелений гай».

Взагалі-то «Зелений гай», це селянське домогосподарство, яке заснували подружжя Орест та Йолана Дель Соль більше дванадцяти років тому в с. Нижнє Селище Хустського району Закарпатська області. Причому, господарство створено в пустому полі в прямому сенсі. Та Ореста, який у рідній Франції входить в Европейську асоціацію кооперативів «Лонго Май», це не зупинило, бо він добре знається на тому, як отримувати натуральні продукти харчування. До речі, назва «Лонго Май» – це старовинний провансальський вислів, який дослівно перекладається, як «нехай живе довго».

Тож на еко-фермі виготовляється натуральна м’ясна продукція. А це ковбаса «Французька», Селиська салямі, ковбаса домашня/гриль, ломбардия, бекон, шинка та інші вироби. А ще «Зелений гай» пропонує сири з козячого молока, яблучний сік та грибну аджику.

В чому ж запорука того, що ці продукти натуральні, якісні та поживні. А справа в тому, що на еко-фермі тварини не утримуються в традиційний спосіб, а живуть серед природи. Вони вільно пасуться на екологічно чистих пасовищах, п’ють якісну воду, дихають чистим повітрям. «Природа для нас — це простір нашого повсякденного перебування, це наш дім. Ми любимо її, прислухаємось до неї. Ми з нею прагнемо жити гармонійно. До природи ми ставимось як до себе, з повагою», – каже фермер.

Та не тільки до природи фермери Дель Соль ставляться з повагою. До людей, які стали їх односельцями, вони також ставляться в великою шаною і намагаються довести, що зміни на краще в селі можливі. Маючи власні ресурси та підтримку Європейського кооперативу «Лонго Май», фермери разом з односельцями багато що змінили в Нижньому Селищі. А це новий водогін та бювет, відновлення дитячого садочку та облаштування біотуалету в школі. А ще створили сироварню. Ось так, європейські взагалі та французькі зокрема, стандарти прийшли в закарпатське село.  І не тільки по якості харчових продуктів, а й по якості життя взагалі.

Тож не даремно Орест Дель Соль вважає: «Коли буде багато натуральної продукції, коли селянин буде заможним, тоді і суспільство стане здоровішим!». І для всіх бажаючих покуштувати чудові продукти, які виробляються на еко-фермі «Зелений гай», проводяться екскурсії, в ході яких можна також оглянути ферму і помилуватися чудовими краєвидами навколишньої природи.

SEEDS.org.ua за матеріалами http://zelenyhay.org/

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.