Інтенсивне садівництво — фантастична врожайність і висока рентабельність. Досвід фермера з Черкащини

0 3 336

Микола Сергійович Олійник, керівник господарства «Яблуневий сад» у Звенигородському районі Черкаської області, 25 років займається садівництвом. Майже 20 років тому створив фермерське господарство, вирощує інтенсивні низькорослі сорти плодових дерев. Площа саду Миколи Олійника – 5,25 га (в т.ч. плодоносний сад на карликових підщепах, плодорозсадник, маточник). Детальніше читайте на SEEDS.

 

Основні сорти товарної продукції: Голден Делішес, Джонаголд, Ред Делішес, Айдаред, Дельбарестівале, Еліза, Ренет Симиренка, Чемпіон, Гала.

Сорт вирішує все

Основний урожай до нашого приїзду в «Яблуневому саду» вже зняли. Урожайність отримали фантастичну. Сорт Голден Делішес, висаджений тільки минулого року, дав 30 тонн з гектара.

10-20 тонн яблук з інтенсивною технологією вирощування можна отримати вже на наступний рік після посадки, – пояснює Микола Сергійович. – Чим швидше повертаємо затрати, вкладені у створення саду (а це – 100 тис. грн/га), тим швидше наближаємось до практики інтенсивних технологій. Ми перескочили технологічну норму, рекомендовану технологією. Я знаю: якщо з урожайністю «перебрати», може, й три наступних роки на цих деревах не буде яблук. Однак, я гарантую в цьому саду 50 тонн з гектара наступного року. Якщо, звісно, не буде заморозків в період цвітіння, і якщо град не поб’є… Лупив нас уже двічі на оцих півтора гектарах за останні десять років. Приїжджала районна комісія, нарахувала на цій площі 480 тис. грн. збитків! А ми продали цей «битий» урожай, повернули всі затрати та ще й купили калібрувальну машину голландську і старого ЗІЛа, щоб сипкі матеріали возити. Бо, як писали колись Симиренко і Мічурін, – «сорт вирішує все»! Якщо яблука просто гарні (а люди ж купують очима), – їх куплять тільки раз. А якщо вони ще й смачні, – тричі на день купуватимуть.

Айдаред має велику перевагу перед Джонатаном. Джонатан дуже боїться азоту. Перші 3-4 роки він дуже гарний. А потім починає дрібнішати. І нічого зробити не можна. Азот додав – «стухає», не додав – все одно дрібний. А Айдареду можна по відру аміачної селітри на одне яблуко давати – триматиметься на рівні. Щоб отримувати стандарт за формою, треба садити Айдаред. Яблука шикарні. Але за смаковими якостями дуже поступаються Чемпіону і Джонаголду. Є ще сорт Гала – дуже смачні яблука…

На високому дереві ви знормуєте врожай? Ні. А тут можна зірвати зайві яблука, а інші дорощувати… Чому такі дерева у нас досі майже не садять? Середня врожайність яблук на Україні досі була 19 тонн. Ми знімаємо в середньому 40-45 тонн з гектара. Голландської Ерлі Квін 60 тонн з гектара на третій рік після посадки зняли. В цьому році яблук там немає, бо не стільки перевантаження спрацювало, скільки інші фактори. У нас минулого року не випало жодного дощу за літо, – такого, щоб для саду, а не для бур’янів. А ще ми переходили з ящиків на контейнери.

Ранній Ерлі Квін – один з найкращих клонів Джонаголда. Дорога «цяцька»: 40 центів коштує одна брунечка в Голландії. Щоб привезти в Україну, треба купити ліцензію. Ми завезли його за контрактом без права розмножувати… Ну, хіба бджола занесе, – усміхається Микола Сергійович.

Інтенсивні технології

При інтенсивному садівництві схема посадки передбачає максимум урожаю з мінімальної кількості землі, – продовжує Микола Сергійович розповідь про свій сад. – Дивіться: відступаємо лише один метр від тину і тут вже стане ряд дерев. Через кожні 80 сантиметрів садимо сорт Чемпіон. Велике дерево накрило б приблизно шість метрів ґрунту навколо себе. Доглядати за ним проблемно. А тут – руку підняв, і яблуко висить на висоті руки. Можливість густішого вирощування таких низькорослих дерев, за моїми підрахунками, додає ще три-чотири тонни яблук до урожайності. Отримуємо стандартні плоди. 75 яблук у кроні по 250 грамів – це 15-20 кілограмів з одного дерева. Множимо на 2 500 дерев на гектарі – отримуємо 40-45, або й до 50 тонн плодів з гектара. А ми тут маємо на кроні по 200-300, навіть по 400 яблук. Це Айдаред заплодоносив.

Джонаголд свого часу за рекомендацією голландців висадили по 74 дерева в ряду. Схема посадки, яку ми самі впроваджуємо, передбачає 90 дерев у ряду. Поруч з голландським садом вже наші власні яблуньки ростуть. Я на цьому місці вперше в Україні вивів тип саджанця, який називається кніп-баум. Це дворічний саджанець, штам дворічний, а крона – на однорічному прирості. Це ноу-хау в садівництві сьогодні найдорожче і найпопулярніше, бо вже на другий рік дає 30 тонн з гектара. Коли голландці приїхали і побачили у нас кніп-баум – вони остовпіли. Бо були впевнені, що Україна купуватиме кніп-баум у них. В рік посадки я гарантую 5 тонн урожаю. Наступного року гарантія – 20 тонн, якщо будуть доглянуті за технологією. Беремо 5 грн\кг за середню відпускну ціну. 100 тис грн. коштує гектар закладки такого саду. Ми на другий рік повертаємо затрати. 120% рентабельність. Ніде більше ви не знайдете такої цифри в сільському господарстві – тільки в оцьому інтенсивному саду.

Догляд

На жирній землі у нас дерева добре ростуть, але між ростом і плодовитістю йде конкуренція. І, на превеликий жаль, в цій конкуренції ріст перемагає. Що ми зробили? Підняли місце живлення (прививши). Чим більше дикого штаму, тим коротше дерево зростає і швидше вступає в плодоношення. Знаючи цю формулу, знаючи ґрунтові умови, ми піднімаємося живцем. Щоб піднятися, треба мати дуже гарний стандарт виходу. Чим вище піднімаємося, тим важче скронувати ці гілки. Треба знайти золоту середину, щоб і крона була, і стандарт штаму не менше 80-85 см. Бо якщо гілки ляжуть на землю, яблука будуть несмачні, поточені, вони не дозріють і в супермаркет не потраплять.

У нас тут з самого початку було багато личинок хруща, – продовжує Олійник, демонструючи власний маточник. – Це дуже складний шкідник. Він у землі і має велику масу тіла, – щоб його знищити, треба багато сильнодіючої отрути. Через нього саджанці сотнями викидали. Тому вирішили викопати їх усі, підготували заздалегідь знезаражену землю. Засіяли площу під маточник гірчицею, обробили фосфорно-органічною речовиною і заорали. Зрізали викопані саджанці на зворотний ріст і тепер матимемо не дворічні, а трирічні. Ми побачили їхнє коріння, відбракували неперспективні деревця і відібрали стандарт. Обрізали, завантажили в ящики з вологою тирсою. Обрізали, щоб наростити «мичку», – тоненькі корінчики. Вони найефективніші. Це своєрідне «зимове щеплення». З такого вихідного матеріалу можна отримати 100 відсотковий стандарт – з гарною кроною, з потрібною кількістю гілок визначеної довжини, визначеними кутами.

Затрати

Все те, що я хотів зробити, я в своєму житті зробив. Професійно. Для дітей, для внуків. Ніхто мені докорять не буде, що дід був якийсь неправильний. Діти мають вищу освіту, мають житло, нормальну роботу, нормальний бізнес. Трудяться тут в саду, – технологію вони вже знають, бачать, як воно робиться. Сади вже є в Україні такі, як у нас. І я дуже радий, що це з нашої подачі вони з’явилися.

Документів на державну допомогу не подаю. Питають: «Чого не подаєш? Ми ж тобі і те, і те…» – «Ні, ні, ні! – кажу. – Дякую. Не треба. В нас єсть свої гроші і їх хватає якраз». Ми самі справляємося. Все вкладаємо в сад. 50 тис. доларів коштує оцей холодильник, 8 тис. євро – кара німецька, 13 000 євро заплатили за німецьке холодильне обладнання, яке дійсно дає нормально холод… 41 000 грн. – за свердловину з водою (зараз це вже і всі 100 000 грн). Пилораму купили, теж сума була серйозна… 30 000 грн. піде на новий маточник на орендованій землі. 5 000 євро ще потрібно: лежить в інституті садівництва в Польщі на складі сітка від граду, десь на гектар. Навесні, як молодий сад відцвіте, накриємо його. Візки-контейнеровози самі зробили, теж вперше на Україні. 28 таких візків – цілий поїзд, за трактором заїжджає. Він так зроблений, що не зачепить нічого. Поставили контейнери, приїхали сюди, нарвали, приїхали до камери, каром зняли, в холодильник поставили – і все. В кілька разів швидше! Калібрувальна лінія калібрує на шість фракцій. Шість столиків, кожен регулюється на будь-який розмір. З супермаркету кажуть: потрібен такий-то розмір. Налаштували, завантажили в тару – по 12, 7 чи 16 кг – яку замовили…

Зберігання

Холодильник у нас німецький. Два фактори важливі при зберіганні продукції: низька температура (не більше +2°С) і малий вміст кисню. Я, до речі, сам спробував проаналізувати: в чому може полягати шкідливість регульованого газового середовища? Якщо серце не подаватиме в потрібній кількості кисню в крові до клітин організму, що з ними відбуватиметься? Вони потихесеньку відмиратимуть. Без кисню все перетворюється на трупну отруту. Я тепер РГС встановлювати не хочу. Буде звичайний холод. Буде натур продукт. Хтось хоче багато грошей? Нехай робить собі газове середовище.

SEEDS  за матеріалами ZernoUa

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано