Його величність сир! Різноманіття сортів та особливості вживання

0 2 011

Сир — найпопулярніший у світі харчовий продукт, існує 5000 сортів сиру. Всесвітньо визнані сировари існують в Швейцарії, і в Голландії, і в Німеччині, і в Італії. І в Україні є свої автентичні сири, що пальчики оближеш! Які є види сиру, в чому особливість та як їх правильно вживати, щоб розкрити смак читайте на SEEDS.  

 

Трапеза без сиру — це красуня, у якої не вистачає одного ока.

Антельм БріяСаварен

У чому секрет особливого відношення людини до сиру? Початковою сировиною для нього є молоко — коров’яче, овече, козине, верблюже та ін. Неважко й здогадатися, що все, що тварина змогла віддати молоку — аромат трав, кришталеву прозорість води,— під чуйними руками майстра перейде у сир. Сказане означає, що навіть якщо сир створюють одні й ті ж люди за однією й тією ж рецептурою, але з молока, надоєного в різній місцевості (не кажучи вже про породи тварин!), то готовий продукт ніколи не буде однаковим. І виходить, що сир — це маленький всесвіт з нескінченною різноманітністю смаків та ароматів.

З погляду науки сир — один з кращих, найкорисніших і цінних харчових продуктів. У середньому він містить до 32 % жиру, 26 % білка, 2,5–3,5 % органічних солей, вітаміни групи А і В. Що важливо: у процесі дозрівання сиру його білок стає розчинним і тому практично повністю (на 98,5 %!) засвоюється організмом людини. Тому не дарма багато які з дослідників приписують сиру дієтичні та цілющі властивості.

Тверді сорти сирів

Швейцарський, емментальский, голландський, едем, чеддер, пармезан, російський, український — всі назви неможливо перерахувати! Це сири високої густини. Їх легко нарізувати найтоншими скибочками, а потім подавати як десерт, з бутербродами і тостами до чаю, кави, какао. Ще ці сири можна використовувати для салатів або посипати ними деякі блюда.

Смакова гамма твердих сирів настільки різноманітна, що можна розгубитися, який сорт обрати. Загальний улюбленець — сир чеддер. Особливо популярний він в Англії та США. Чеддер має приємний кислуватий смак, усередині цей сир практично без дірочок.

Проте у швейцарському сирі «віконця» до чотирьох сантиметрів у діаметрі! І вага головки може бути від п’ятдесяти до ста кілограмів. Адже на її виготовлення йде все молоко від одного удою стада. Пряний солодкуватий смак цього сиру ідеально поєднується з білим і червоним столовими марочними винами.

А ось в Україні, Голландії та Фінляндії більше користуються попитом сорти голландський та едем. Імовірно, покупців спокушає злегка гострий смак. Він стане тоншим і трохи кислішим, якщо до сиру подати біле сухе вино.

Напівтверді сорти сирів

Пікантний, латвійський, фоль епі, бакштейн… Ці сорти більш м’які, але їх теж можна нарізувати шматочками. Проте скибочки не повинні бути тонкими — сир кришиться. Ніжний і маслянистий, він пронизаний «дірочками» різної форми. Тонка скориночка доспілого сиру завжди покрита підсушеним сирним слизом. Але це його нітрохи не псує. Особливо люблять такий сир німці.

М’які сорти сирів

Камамбер, брі, лімбурзький, рокфор, сент агюр — такого розмаїття м’яких сирів, як у Франції, вам більше ніде не знайти. У магазинах пропонують на вибір до чотирнадцяти сортів. Серед інших видів їх легко впізнати за строкатими крихітними пакетиками та коробочками. Адже це найменші за розміром сири. Важать вони всього 50–100 грамів. Лише головка рокфору досягає трьох кілограмів.

Гострий запах і пікантний перцевий смак м’яких сирів — істинна насолода для гурманів. Щоб створити такий різкий відтінок, використовується спеціальна цвіль. На поверхні камамбера вона створює білий наліт, а рокфору і сент агюра — синьозелений. Недаремно їх ще називають «блакитними сирами». Ці сорти викликають апетит, тому їх добре подавати як закуску перед обідом та вечерею. М’які круглі сири ріжуть зазвичай пополам, а «блакитні» — кубиками. Смак камамбера чудово доповнюють молоді червоні вина. А своєрідний смак рокфору підкреслять сухі червоні марочні вина.

Плавлені, пастоподібні, ковбасні, солодкі та сирі для обіду

Це переплавлені натуральні сири. Одні можуть бути простими, без наповнювачів (емментальский, чеддер). Інші — з наповнювачами. Наприклад, з луком або спеціями — тмином, паприкою. Бувають навіть з м’ясом кроля або лосося. До солодких додають фруктові наповнювачі та какао. Ці сири добре подавати з тостами.

Щорічно в світі виробляється десять мільйонів тонн сиру. Найбільший виробник — США. У 1980 році у цій країні була випущена рекордна кількість сиру — 2,17 мільйона тонн.

Більше за всіх сиру вживають французи. Кожний з них в середньому щорічно з’їдає близько двадцяти кілограмів.

Найбільший сир — чеддер вагою 18 171 кг — був виготовлений в США у 1988 році.

 

SEEDS  за матеріалами Osnova

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!