Кизил: перспективна нішева культура для органічного ринку України

0 119

Про перспективи вирощування кизилу в Україні, як органічної ягоди, під час свого виступу в ході п’ятої загальнонаціональної конференції “Мільйон з гектара”, розповів Євгеній Постоленко, кандидат сільськогосподарських наук,  співробітник дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН. Подробиці читайте на SEEDS. 

 

“Кизил (дерен звичайний) – нішева культура, що відзначається високим урожаєм, тривалим періодом продуктивності без періодичності плодоношення, цінна для переробки; придатна для органічного садівництва”, – зазначив Євгеній Постоленко.

За інформацією фахівця, до державного Реєстру сортів придатних для поширення в Україні включено 16 сортів, зокрема: Вавіловець, Володимирський, Видубецький, Олена, Євгенія, Гренадер, Кораловий Марка, Лук’янівський, Миколка, Радість, Світлячок, Билда, Семен, Екзотичний, Елегантний, Михайлівський.

Про деякі з них, які є найбільш перспективними, експерт розповів докладніше.

Михайлівський кизил

Крупноплідний ранній сорт. Початок достигання: 8–10 серпня – в умовах Правобережного лісостепу України. Відзначається зимо- та посухостійкістю, стабільним урожаєм. Плоди грушоподібної форми, дозрівають одночасно, при дозріванні набирають яскраво-червоного забарвлення. Середня маса плоду – 5,7-6,0 г. Середня урожайність: 12,6 т/га.

Радість

Крупноплідний ранній сорт. Початок достигання: 5–8 серпня – в умовах Правобережного лісостепу України. Відзначається зимо- та посухостійкістю, стабільним урожаєм. Плоди грушоподібної форми, дозрівають одночасно. Забарвлення плодів яскраво-червоне. Середня маса – 5,5-5,8 г, максимальна 6,0-6,6г. Середня урожайність 12,5 т/га.

Володимирський

Великоплідний сорт середнього строку достигання. Плоди блискучі, червоні, темно-червоні, наприкінці дозрівання – чорні, овально-циліндричні, дещо сплюснуті з двох сторін. Максимальна маса плоду – 6,5-7,0 г. М’якуш хрящуватий, щільний, смак кисло-солодкий. Кісточка становить 10,9-11,1% від маси плоду. Достигання з 15-20 серпня до 1 вересня – в умовах Правобережного лісостепу України. Середня урожайність 13,0 т/га.

Костя

Крупноплідний сорт пізнього строку достигання. Плоди достигають: 10-15 вересня – в умовах Правобережного лісостепу України. Плоди великі, грушоподібної форми. Середня маса плоду – 7-8г, довжина плоду – 36,0-38,0 мм, ширина – 18,0-20,0 мм. Зрілі плоди червоно-чорні. М’якуш темно-червоний, щільний, солодко-кислий, ароматний. Кісточка невелика. Плоди не обсипаються. Середня урожайність 12,1 т/га.

 Лук’янівський

Сорт середнього строку достигання. Плоди достигають: 20 серпня–5 вересня – в умовах Правобережного лісостепу України. Відзначається зимо- та посухостійкістю, стабільним урожаєм. Плоди крупні, середня маса плоду – 5,5-6,0г . Форма плоду: пляшкоподібної або грушовидної форми. М’якуш темно-червоного забарвлення, соковитий, аромат специфічний кизиловий. Середня урожайність 12,9 т/га.

Важливими умовами вирощування кизилу, за словами Є. Постоленка є:

– рН грунту – 7-7,5;

– Час посадки: осіння (жовтень); весняна (квітень);обов’язково – 4-5 сортів;

– Орієнтовані схеми посадки: 6×6 м; 5×5 м – на зрошення; 5×4м; 4×4 м – без зрошення; 9×9м; 8×8 м – з ущільненням ягідними культурами (лохина, чорна смородина);

– В міжряддях: чорний пар, залуження;

– В рядах: мульчуючі матеріали – агроволокно, солома, плівка;

– Розмноження: окулірування (на cіянцях кизилу); відсадками; зеленими живцями (контрольоване газове середовище); – in vitro.

“Кизил чудово підходить для органічного садівництва. При необхідності, потребує мінімальної обробки пестицидами. А можна обійтися і взагалі без неї”, – говорить Євгеній Постоленко.

При цьому він додає, що кизил є цінним продуктом для переробки, адже його плоди можна заморожувати, виготовляти з них дитяче харчування, купажовані соки, пастилу, желе, компоти і сидр.

 

SEEDS, Ярослава Коломієць

Leave A Reply

Your email address will not be published.