Корінці не викопувати: стручковий редис перевертає догори дригом звички українських фермерів

0 381

Редис – один з найбільш ранніх коренеплодів, який з’являється на столі українців. І яких тільки сортів зараз не побачиш, і кольору на будь-які смаки. Однак існує ще один різновид редису, який для наших широт поки є екзотикою – це редис стручковий. Замінити звичайний він не зможе, однак має чимало своїх корисних переваг, пише SEEDS.

Для початку слід знати, що в їжу у цієї рослини вживають переважно не корінці, а молоді пагінці без жорстких верхівок. Соковиті, хрусткі вони нагадують за смаком добре знайомий нам редис, але з незвичайним пряним присмаком.

Родина стручкового редису – острів Ява, через що він і отримав другу назву – яванський редис. У тропічних умовах він виростає розміром з добряче дерево, а стручки можуть досягати метрової довжини. Однак в наших умовах рослина виглядає набагато скромніше: висотою до 1,5 метрів.

А ось розмір стручків такого редису залежить від сорту. Вони бувають як з довгими, так і з короткими стручками зеленого або фіолетового кольору. Вони можуть рости прямо, як канделябри, або звиватися, як змії. Одна рослина дає за сезон більше 40 стручків.



Незважаючи на південне походження, стручковий редис без пошкоджень переносить невеликі заморозки, тому урожай можна збирати до пізньої осені.

Такий редис невибагливий. Добре росте на будь-якому грунті, аби він був вологим і окультуреним. Щоб рослини не вилягали од вітру, їм потрібна підв’язка до кілків. Сіють його з травня, аж до осені. Вирощувати стручковий редис можна і за допомогою розсади.

Стручки треба збирати, поки вони ще соковиті і ніжні,  приблизно тоді, коли вони досягнуть товщини олівця. Якщо запізнитися, стручки грубішають і годяться тільки на насіння. Їх їдять сирими, маринують, додають в салати, злегка підсмажують. Охолоджені плоди зберігаються близько місяця.

Квашені стручки можна додавати в усі страви, куди за рецептом додають квашені огірки.



Хрусткі та соковиті стручки практично не відрізняються від коренеплодів редису. Вони можуть використовуватися в якості інгредієнта для салатів, супів, для консервації…

Крім стручків у стручкового редису їстівні і квіти. Вони стають істиною прикрасою салатів.

Городники навіть пишуть про те, що, висаджуючи цей редис поруч з капустою, вони рятують капусту від шкідників, які перекочовують з капусти на редис, не завдаючи потужним рослинам останньої помітної шкоди.

 

SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!