Коронавірус обрав нові жертви – під прицілом виробництво кукурудзи та цукру

0 673

Коронавірус, котрий вже вплинув на світові нафтові ціни та італійський фондовий ринок, може стати причиною обвалу цін на світовому ринку кукурудзи та цукру, що суттєво позначиться на економіці України.

Таку думку висловив економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization Андрій Ярмак у своєму каналі в Telegram. Фахівець наводить кілька переконливих доводів і вибудовує логічний ланцюжок:

  • Бразилія, яка є найбільшим світовим виробником цукру, переробляє цукрову тростину або на цукор, або на біоетанол, в залежності від того, що вигідніше;
  • Біоетанол є конкурентом бензину на ринку, а коли нафта дешевшає, дешевшає й біоетанол, відповідно його виробництво стає менш вигідним;
  • Бразилія переходить на виробництво цукру, збільшуючи пропозицію і глобальна ціна на цукор починає падати. І це вже починає відбуватися;
  • Біоетанол також виробляють з кукурудзи. Особливо розвиненим є цей бізнес в США і в тій же Бразилії. Але коли його виробляти стає менш вигідно, то зменшуються обсяги виробництва;

“Це призводить до збільшення обсягів пропозиції кукурудзи на реалізацію як фуражу… Ну, й зрозуміло, обвалює ціни на кукурудзу”,- констатує економіст.

За словами Ярмака, наразі ще одна важлива проблема значно погіршує цінові перспективи саме кукурудзи – глобальне сповільнення економіки призводить до зменшення попиту на м’ясо.

“А це призводить до зменшення попиту на корми та кормові компоненти, а тут ми збільшуємо пропозицію… І це ще гірше для цін. Отже, посівна невдовзі почнеться, і якщо ціни на цукор, кукурудзу та шроти впадуть, то це цілком може негативно відбитися на площах цих культур під майбутній врожай.

Зрозуміло, що ці процеси є трошки розтягнутими в часі, тому ймовірність послаблення цих товарів є досить високою вже найближчими тижнями. До речі, все це може зачепити також і шроти, і фуражні зернові. Нагадаю, що все це дуже важливі товари для українського експорту.

А українські цукрові заводи є відносно маленькими, що впливає дуже негативно на їхню ефективність та конкурентоздатність.

Також Україна продовжує торгувати буряковим цукром, як безликою сировиною, стараючись конкурувати на світовому ринку з тростинним”, – додав Андрій Ярмак.

 

SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано