Левова частка вирощених в Україні технічних конопель йде на експорт

0 299

Левова частка і насіння, і волокон технічних конопель, вирощених в Україні, експортується за кордон. Про це SEEDS розповів старший науковий співробітник, завідувач відділом НДПІВМІ Олег Примаков під час першого Українського Конопляного Ярмарку, організованого Інститутом луб’яних культур НААН та Українською конопляною Асоціацією.

“Наші давні традиції тісно пов’язані з коноплями і льоном. В Європі це розуміють, у нас – ні. З волокна конопель здавна робили шпагат, мотузки, парусину. І ще в Радянському Союзі було закладено, що б вирощування конопель було саме текстильним напрямком.

Ми єдиний інститут в Україні, який займається виведенням нових сортів конопель технічного напряму. Нашому інституту вже 85 років. На сьогоднішній день у нас понад 10 сортів, а в виробництво можна запустити 9, які є в реєстрі сортів України”, – зазначив Олег Примаков, працівник Інституту луб’яних культур НААН.

“Всього в Україні сьогодні близько 1 500 гектарів посівів технічних конопель. Це дуже мало з промислової точки зору. На сьогоднішній день підприємства вирощують її в невеликих обсягах. Найбільші посівні площі на одному підприємстві, це десь 300 гектар – не більше.

Конопля – вона висока, їй потрібно багато вологи. Підходять тільки ті регіони, де є дощі. Це Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Сумська області. На півдні посуха, а з поливом буде зовсім інша економіка і вона вже буде нерентабельною культурою.

Конопля не сильно боїться хвороб і шкідника, тому вона дозволяє з мінімальними хімічними препаратами давати нормальний урожай”, – стверджує експерт.

“На своїх посівних площах ми отримуємо насіння, які перетворюємо в харчові продукти. У нас невеликі потужності – все це робимо більше як експеримент. На сьогоднішній день у нас є три основні продукти: масло, очищене насіння конопель і мило. Це ті продукти, які наразі користуються найбільшим попитом.

Насіння конопель в основному реалізуються за кордоном. Левова частка.

В Україні сьогодні немає такого ринку споживання конопель. У Чехії, наприклад, насіння конопель є в кожному супермаркеті”, – розповів співробітник інституту луб’яних культур.

За словами Олега Примакова, конопляну олію Україні не експортує: “простіше вивезти насіння як сировину, і там (за кордоном) зробити”. А ось конопляний стебло переробляють, але його в Україні не так вже й багато.

“Стебло переробляють на волокно, яке теж йде в основному за кордон. Теж левова частка. Візьмемо, наприклад, тисячу гектарів: з цього на волокно переробляється тільки відсотків 60. Решта 40% стебел взагалі знищується – не вигідно. Економічно простіше його знищити. І навіть з цих 60% (стебел) залишається зовсім невелика частина, щоб отримувати якісь продукти тут”, – додав Олег Примаков.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано