Маленька пташка – великий прибуток. Як заробляти на вирощуванні перепелів

0 67

Перепелине м’ясо і яйця люди вживали в їжу з давніх часів. Стародавні греки любили перепелине м’ясо. У Стародавньому Римі перепелині яйця було в основному в меню знаті і багатіїв. Французький письменник Олександр Дюма, автор численних історичних романів, в тому числі «Граф Монте-Крісто» і «Три мушкетери», був гурманом, і навіть склав «Великий кулінарний словник». У цю кулінарну книгу він помістив багато рецептів з м’яса перепелів. Від одних тільки назв страв течуть слинки: «Перепелиці з зеленим горошком», «Перепелиці в сухарях», «Перепелиці в золі», «Перепелиці на рожні».

У наш час перепелине м’ясо і яйця набувають все більшої популярності. І це не випадково. Так, перепелине м’ясо є низькокалорійним і в той же час містить багато корисних вітамінів – A, B, H, К і мікроелементів – мідь, магній, калій. А мінімальний вміст холестерину робить цей продукт ще більш цінним для профілактики і при лікуванні багатьох захворювань.

Цінні і корисні і перепелині яйця. У них також багато поживних речовин, що дозволяє використовувати їх не тільки для профілактики хвороб, але і в дієтичному харчуванні. До того ж перепелині яйця не заражаються сальмонельозом, оскільки перепілки не схильні до цього захворювання.

Сам по собі напрошується висновок, що займатися перепелиним бізнесом вигідно. Але тут, як і в будь-якій справі є свої нюанси, які вже добре знає птахівник Микола Ковальов з Боярки Київської області. Зараз на його фермі утримуються дві тисячі перепелів, які розміщені на власному подвір’ї і займають три приміщення.

А починав перепелину справу пан Микола усього-на-всього з десяти пташок, за які заплатив півтисячі гривень. І в перший місяць перепілочки знесли 200 яєчок, які фермер заклав в інкубатор. Таким чином одержав власних курчат. До речі, одним з плюсів розведення перепелів є те, що ці пташки, хоч і маленькі, але ранні. Перепілочки починають нести яйця на другому місяці життя. Кількість яєць в рік, яке дає одна пташк, може коливатися від 280 до 300 штук. Все залежить від породи, яєчна чи м’ясна.

Тим, кого зацікавить ідея вирощування перепелів, фермер радить добре все порахувати, вивчити тонкощі утримання птахів, розібратися з ринками збуту продукції. Сам він, щоб дізнатися тонкощі перепелиної справи, вивчив багато літератури і навіть був на семінарах у Польщі. Ця поїздка була корисною не тільки в набутті знань, а ще і в тому, що там він придбав перепілок гарної м’ясної породи, вага однієї пташки досягає 800 грамів.

Фермер також радить починати перепелиний бізнес не менш як зі ста перепілок. Це дає можливість реалізувати продукцію більшими партіями і отримувати більш швидкий оберт коштів. Але перед тим, як мріяти про прибутки, треба ще потурбуватись про дозвільні документи по санітарії і якості, які вимагають контролюючи органи і торгові підприємства.

Що стосується збуту та прибутку, то за словами Миколи Ковальова на рік одна перепілка дає прибуток приблизно в п’ять тисяч гривень. А ще фермер зрозумів, що краще продавати не сирі тушки, а приготовлені з них вироби. «Коли зіткнулись з проблемою при продажі тушок, вирішили їх приготувати самі. Смажені та фаршировані яйцями тушки повезли продавати на ярмарок українських виробників. Там вони пішли по 270 гривень за кілограм. Повернувшись додому, порахували прибуток і зрозуміли, що з готових страв виторг більший, ніж із сирого м’яса», – розповідає фермер.

Коли стало зрозумілим, що треба продавати продукти, готові до споживання, то було відкрито міні-цех, що дало можливість поставити на потік виготовлення смачних перепелиних страв. А це не тільки запечені перепела, а й салати і навіть пироги. Тепер фермерські вироби з перепелів добре продаються в місцевих кулінаріях. Дуже популярною стравою виявились обсмажені у фритюрі перепелині яйця.

Як то кажуть, чутками земля повниться, тепер у фермера Ковальова є не просто замовлення, а й постійні клієнти. А щоб швидше виконувати замовлення, пан Микола доставляє смачну продукцію на скутері. І це ще не все, бо перепелиний бізнес безвідходний. Навіть пташиний послід йде на обігрів приміщень, де утримуються ці маленькі, але такі прибуткові пташки.
SEEDS.org.ua за матеріалами https://agroday.com.ua/2017/12/05/ptytsya-shhastya-odna-perepilka-prynosyt-5000-grn-vyruchky-na-rik/

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано