Мікрогрін — джерело вітамінів і прибутковий бізнес. Досвід директора гідропонної ферми

0 289

Максим Кірічко, директор київської вертикальної гідропонної ферми “Щастя Здоров’я” розповів про свій досвід вирощування корисної і прибуткової зелені — мікрогрін, яка з кожним днем стає все популярнішою. Це вигідна можливість заробітку для дрібних фермерів, бо є нескладною у вирощуванні. Подробиці читайте на SEEDS. 

Що таке мікрогрін?

Це маленькі стебла овочів, які збирають зазвичай від 5 до 15 днів після проростання. Їх розмір лише кілька сантиметрів. Три харчові компоненти мікрогріну: центральний стовбур, сім’ядольні листки (виносяться з паростком на поверхню) і молоде листя. Важливо не плутати мікрогрін та паростки — (молоде вологе насіння, яке починає проростати, проте ще не має листя).

Мікрогрін почав з’являтися у меню шеф-кухарів ще в 1980-х, в Сан-Франциско. Спочатку було запропоновано дуже мало різновидів: рукола, базилік, буряк, капуста та суміш під назвою Rainbow Mix. Сьогодні американська промисловість мікрогріну складається з різних насіннєвих компаній та виробників.

Бізнес-можливості

Тривалість виробничого циклу мікрогріну значно коротша (1-2 тижні), ніж у дорослих аналогів (4-6 тижнів). Отже, поки дозріє салат, можна зробити від 3 до 4 виходів мікрогріну. Крім того, він не вимагає великої площі. Все, що потрібно, – світло та своєчасне зрошення. Отже, дрібні фермери можуть легко це застосувати та збільшити заробіток.

Культивація мікрогріну не складна. Якщо для росту салату на гідропоніці потрібні стартові інвестиції, то з мікрогріном все простіше. Грубо кажучи, його можна виростити в себе на вікні. Після кількох днів у темряві йому потрібно багато світла, середня температура і дуже хороша циркуляція повітря. Коли ми починали рік тому, у нас вже стояли гідропонні салатні лінії. Устаткування гнучке, тож можна було займатися розширенням асортименту і почати вирощувати мікрогрін, використовуючи геотекстиль і перліт. Останній служить як субстрат, він відмінно зберігає вологу. Зверху кладеться геотекстиль, куди безпосередньо сіється насіння”, – пояснює Максим Кірічко.

Також фермер зауважив, що продукт цікавий, проте обсяг ринку невеликий. Поки що продаж відбувається лише у ресторани. Супермаркети виділяють полки під мікрогрін, проте небагато — один, два “фейси”. Ринок тільки починає сприймати цей продукт.

Мікрогрін вирощуємо під замовлення клієнта. Кількість може бути різна. 30 кг на тиждень вважаємо непоганим замовленням. Кілограм коштує від 400-700 гривень, в залежності від виду. Товар швидко псується, на його реалізацію є день-два. Віддаємо оптом посередникам, а вони вже розвозять в ресторани. Нині налагоджуємо систему логістики і відділ продажів для роботи безпосередньо з замовниками”, – розповідає директор.

Що стосується конкуренції, — вона велика. Увійти на ринок з цим продуктом не складно, як фінансово, так і технічно. А там де простий вхід, там і бажаючих багато. Максим Кірічко наголошує, що для їхнього виробництва мікрогрін не є головним стратегічним напрямком:

Ми використовуємо цей продукт як «Upsale», додаток до головного напрямку – вирощування свіжої зелені. Це як продавати аксесуари до мобільного, якщо вже продаєш телефони”, – Максим Кірічко.

Секрет успіху

Ферма вирощує мікрогрін: горох, соняшник, червонокачанну капусту, редис, буряк, крес-салат, амарант, коріандр, цибулю, мізуну, льон.

Секрет успіху – підготовка насіння. Ферма “Щастя Здоров’я” закуповує його у світових лідерів з Нідерландів.

Ми поки що не знайшли вітчизняних виробників з чіткими стандартизованими процесами та високою якістю насіння, які гарантують сталий рівень сходження. Використовуючи голландське насіння ми можемо прогнозувати результат”, – розповів Максим Кірічко.

Величезні переваги крихітних рослин

Мініатюрний мікрогрін позитивно впливає на людське здоров’я. У дослідженні Коледжу сільського господарства та природних ресурсів штату Меріленд (AGNR) та Міністерства сільського господарства Сполучених Штатів (USDA) підтверджується, що мікрогрін має більшу поживну цінність, ніж зріла рослина. Їх команда провела дослідження, щоб порівняти кількість вітамінів С, Е, К та бета-каротину в 25 видах мікрогріну та їх дорослих аналогів. Було виявлено, що мікрогрін утримує від 4 до 40 разів більше поживних речовин, ніж зріла рослина.

Мікрогрін – первинна енергія, закладена природою. Її можна розкрити, не роблячи нічого особливого. Просто дати насінню зійти, і рослині вистачить внутрішнього потенціалу до 15 денного етапу зросту. По великому рахунку, це витримка з рослини того, що в неї заклала природа”, – пояснив романтичну сторону живого організму Максим Кірічко

Отже, користь мікрогріну колосальна. В зелені безліч вітамінів і мікроелементів, а так як рослина знаходиться тільки на початку свого становлення — природа дає йому максимум необхідних корисних речовин у високій концентрації.

Мікрогрін очищає організм, омолоджує клітини тіла і сприяє омолодженню шкіри, прискорює ріст волосся. Також він дуже корисний для травлення і крові. Калорійність продукту настільки низька, що організм на його перетравлення витрачає більше енергії.

SEEDS  за матеріалам Aggeek

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано