Мільйонні борги і банкрутство. Як врятувати підприємство і зробити його прибутковим

0 167

Олена Гур’євська керівник великого сільськогосподарського підприємства ТОВ “Еко Ніка” за 3,5 років змогла врятувати підприємство-банкрут і вже отримати перші прибутки, які спрямовуються на розвиток садівничого господарства, переробного заводу і навколишніх сіл. Господарство розташоване на 1000га, з яких 450 га займають сади, ще близько 200 – зернові, баштанні культури та овочі. Як вдалося відродити підприємство і які подальші плани та перспективи, читайте в інтерв’ю керівника на SEEDS. 

– У 2015 році під вашим керівництвом садівнича компанія «Поділля» трансформувалася в ТОВ «Еко Ніка». У садівництво ви прийшли з іншого бізнесу і разом зі своєю командою почали працювати на цьому підприємстві не в найкращий період його історії – були борги, проблеми, чи не так?

Ми прийшли на це підприємство, коли воно перебувало на межі банкрутства: майно під заставою, протерміновані на рік-два кредити в банках, більше 29 млн. кредиторської заборгованості, створеної буквально за півроку, близько 700 тис. гривень невиплаченої зарплатні. Ситуація в цілому була досить важка, в принципі, сьогодні в аналогічній знаходяться багато господарств. Цей рік – перший, коли ми більш-менш спокійно ведемо бізнес після переоформлення підприємства на себе.

– Чому все ж вирішили займатися цим непростим бізнесом, та ще й в господарстві з таким «спадком» від попередніх керівників?

Досі про це думаю, та, на жаль чи на щастя, не вплутуватися в боротьбу за підприємство було неможливо. Довгий час я займалася сільськогосподарським бізнесом, будучи керівником компанії дистриб’ютора засобів і систем захисту рослин. Вона на ринку з 2000 року, в портфоліо досить дипломів, нагород, сертифікатів – надійна і стабільна компанія зі сформованим колективом. Ми дуже дбайливо і лояльно ставилися до своїх клієнтів, співпрацювали з багатьма господарствами, допомагали не тільки системами захисту і постачанням хімії, а й в консультаційному плані, фінансуванні, вирішенні виробничих питань. Підприємство «Поділля», де на той момент було 8 засновників, кредитували з 2002 року. Негаразди в цій компанії почалися з «міжусобиць» керівництва і нашарувалися в інших секторах, як снігова куля, зачепивши і нас. Проблеми потрібно було вирішувати. Сьогодні тут працюють практично всі фахівці зі старої команди: засновниками були головний агроном, головний економіст, бригадири – ті люди, котрі це підприємство створювали. Я їм дуже вдячна, це досить сильна команда професіоналів. Думаю, якби вони не побачили в нас перспективи, не залишилися б із нами працювати. А це – неабияка підтримка.

– Суперечки за підприємство ви виграли, взяли керівництво в свої руки, вивели компанію з боргової ями і відроджуєте її. Впевнені, нашим читачам захочеться більше дізнатися про вас як людину і фахівця. Хто ви за професією?

У мене три вищі освіти: перша – технічна, інженер, друга – економічна, третя – агрономічна: закінчила аспірантуру, незабаром буду захищати кандидатську дисертацію. Очі бояться, руки роблять!

– Якими були ваші перші дії на підприємстві «Еко Ніка»? Господарство дуже велике, опишіть його на той момент. Із чого почали зміни? Довелося сплатити борги?

Ми почали з латання дірок: виведення з іпотеки заставного майна, погашення кредитів у банках, ознайомлення з виробництвом і планування. На жаль, щороку ми дискуємо якусь культуру. Коли прийшли сюди, сортовий набір культур був дуже великий, росло практично все. Проаналізувавши ситуацію, ми побачили, що чимало насаджень збиткові, нерентабельні. Перше – передискували бузину, завезену з-за кордону й не адаптовану до наших умов. У 2016 році – аґрус, цьогоріч – ожину. Адекватної ціни на аґрус немає, з тієї ж причини другий рік поспіль практично не збираємо жимолость. А ось суницю садову, навпаки, в минулому році посадили 5 га, в цьому – 6 га. В цілому у нас 450 га саду: яблука, груші, сливи, черешні, вишні. Для посадки вибираємо середні та пізні сорти, щоб зайняти свою нішу на ринку. Є 6 га смородини і 3 га лохини, яка спочатку була неправильно посаджена; сьогодні ми її лікуємо, підживлюємо. Для збору ягід на свіжий ринок використовуємо холодильник тимчасового охолодження, встановлений прямо на полі, і холодильник-склад на 200 т. Є теплиці площею близько 1,5га. Вирощуємо овочі, польові культури, баштанні. Почали займатися своїм рибним господарством на озері, площею 26 га: запустили рибу.

– Разом із землею та насадженнями вам «у спадок» дістався і потужний переробний завод. Розкажіть докладніше про нього.

Це завод із переробки фруктів і ягід на сік прямого віджиму, його площа 2,8 тис. м². Є крило шокової заморозки – три холодильних камери по 100 т кожна,морозилки, що охолоджують до -18°C. Є обладнання для яблучних чіпсів, що поки не використовується. Сьогодні працює тільки цех із виготовлення соку. Тут установлено обладнання для виробництва соків прямого віджиму австрійської компанії VORAN. За зміну ми переробляємо 3 т яблук. Принцип дії такий: яблуко заходить у контейнері, піднімається, миється, додатково вибирається листя та інше сміття, проводиться ще одне миття подрібнення, і фрукти прямують на прес. Далі сік витікає в центрифугу, в якій очищується, йде в пастеризатор – нагрів до 81,5°C, і на розлив у бочки, скляну пляшку, пакети біг-ін-бокс. Завершальний етап – наклейка етикетки і відправка соку в термотунель. Сік продається під ТМ «Дари Поділля». В асортименті – 100% яблучний і п’ять купажів – із малиною, суницею садовою, чорною і червоною смородиною, чорноплідною горобиною (10% ягідної сировини, 90 – яблучної).

– Куди сьогодні продаєте свою продукцію?

Ягоди і фрукти йдуть на свіжий ринок і переробку, а також виготовляємо свій кінцевий продукт – соки прямого віджиму. Раджу колегам вибирати ринки збуту у себе на місці, поруч із виробництвом. В умовах сьогодення вище голови не стрибнеш: немає повноцінної культури споживання яблук і багатьох ягід. І дуже важливий момент: нинішні перегони в демпінгу цін серед виробників – шлях до краху. Раніше це підприємство гналося за обсягом, продукція падала в ціні, далі демпінг і, як результат – банкрутство. Так, ми продаємо дорого, але гарантуємо якість продукції та обслуговування. А якщо демпінгувати, в результаті заробляють тільки посередники. Ми власноруч нищимо свій бізнес! Є собівартість реалізації, і її потрібно дотримуватися. Коли всі будуть тримати приблизно один і той же рівень цін, ринок не зупиниться. Краще думати, як охолоджувати, як виходити на кінцевий продукт, ніж убивати ринок.

– Чи збираєтесь експортувати свою продукцію?

Експорт на сьогодні – ризикована справа. По-перше, викручують руки, і досить важко працювати; наприклад, на яблучний сік існують квоти. Другий момент – сертифікація: ХАССП, Global G.A.P. коштують досить дорого, до того ж їх треба щорічно оновлювати. А це, як мінімум, 100-150 тисяч додаткових витрат, і лишається незрозумілим, чи вдасться підписати контракт. Є ще шокова заморозка, але сформувати партію потрібного об’єму складно. Хтось хоче окрему ягоду, хтось – брикетом, у мішку, у коробках. Заморожувати можна, та краще це робити за наявності контракту із прописаними вимогами до продукції.

– Маючи такі площі та виробничі потужності, ви, напевно, задумувалися над диверсифікацією виробництва, підкоренням нових горизонтів. Куди плануєте рухатися далі?

Зараз ми вивчаємо можливість створення спиртних напоїв, уже пробували робити зі свого соку кальвадос. Потрібно виготовляти кінцевий продукт, якісний, нехай у невеликій кількості, – тоді у нас буде можливість його реалізувати. Згодом плануємо налагодити виробництво яблучного оцту. Плодово-ягідне вино – теж перспективний напрямок. Нам не потрібно інвестувати мільйони доларів у потужності на тисячі робочих місць. Достатньо організувати невелике виробництво для переробки власної продукції, що дозволить нам переробити нашу сировину, не дасть їй зіпсуватися. Адже існує проблема зі збором урожаю: яблуко, суниця садова, смородина в дощ або обсипаються, або тріскаються. Смакові якості плодів залишаються хорошими, але погіршується товарний вигляд. Переробляємо і виходимо з ситуації – ще одна можливість заробітку. Майбутнє все-таки за переробкою – кінцевим продуктом, що має свій термін придатності та високу якість.

SEEDS  за матеріалами TechDrinks

Leave A Reply

Your email address will not be published.