На базарах України з’явилися перші весняні гриби – знаний в Європі делікатес

0 419

Види грибів, які можна збирати на весні, дуже нечисленні. Однак на ринках Хмельницького вже почали продавати перші весняні гриби – зморшки.

За словами лікаря з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України” Валентини Щавінської, ці гриби вважаються умовно-їстівними, а за смаковими даними відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами.

“У зморшках міститься отруйна гельвелова кислота, яка під час варіння переходить у відвар. Саме тому перед вживання ці гриби варто декілька разів відварювати, а відвар злити. Якщо ж зморшки сушити, то потрібно знати, що їсти їх потрібно не раніше ніж через три місяці”, – каже лыкарка.

Виявляється, що види грибів, які можна збирати на весні, дуже нечисленні, і саме тому потрібно знати, які дари лісу можна використовувати в харчових цілях, а які різновиди здатні викликати сильні отруєння.

“Новачки інколи можуть не помітити та взяти замість зморшка їстівного строчка звичайного, який є отруйним. Тож грибникам раджу дивитися на забарвлення гриба – у строчка воно шоколадно-коричневе, а у зморшка – насичено каштанового кольору”, – каже медик.

Зморшки їстівні – невеличкі гриби з шапками 3-6 сантиметрів заввишки. Вони поширені по всій Україні, ростуть на узліссях та садах. Найчастіше трапляються під тополями, осиками і вільхою. Пік збору – квітень-травень.

У деяких країнах цей гриб називають “королем”. Ціна кілограма свіжих грибів у них сягає майже 3000 гривень, а сушені коштують більш як 17 тисяч. Ці гриби ще називають грибними первоцвітами, адже з’являються найпершими.

SEEDS.org.ua за інформацією ye.ua

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано