На Буковині фермери взялися розвивати гастро-туризм. Досвід директорки туристичної фірми

0 458

Фермери впевнені, Буковина може претендувати на звання краю сироваріння. Чисте довкілля та працьовиті господарі – запорука розвитку гастро-туризму. Як “народжуються” витвори сирного мистецтва, дивіться та читайте на SEEDS. 

“Знайомтеся – це мої 9 кізок. Моє хобі. У кожної є своє ім’я, вони залюблені, заціловані і дають смачнюще молоко”, – ось вже п’ятий рік Тетяна Безушко, директорка туристичної фірми, має незвичне хобі – жінка вирощує кіз. Стайні звела просто на подвір’ї біля будинку.

“Ось це все виникло з потреби задовольнити певні вимоги моєї сім’ї. Мої діти, я, чоловік – всі повинні харчуватися правильно, повинні харчуватися здоровою їжею”, – говорить Тетяна Безушко, власниця ферми.

Починалося все із однієї кози. Зараз їх п’ятнадцять: 10 дорослих та п’ятеро ще малих. Усі – породисті. Годують тварин якісними харчами: відбірним сіном та вітамінами.

Для Тетяни розведення кіз – не лише захоплення, а й заробіток. У породистих тварин ще й надзвичайно смачне молоко. З нього господиня виготовляє сир:

“Перед вами, по суті, мій експеримент. На стадії приготування я вимочувала у виноградному соку – тому в нього такий колір, таке забарвлення. Я хочу, щоб йому виповнився рік, тоді відкрию ці голівки і буду вже смакувати”.

Зберігається молоко в спеціальних холодильниках – тут все стерильне і промарковане. Серед вже готових сирів – “камамбер”, “фета” і навіть авторський – з в’яленими овочами.

“Бути сироваром – справа непроста: це постійні експерименти з інгредієнтами та смаками”, – каже друг Тетяни. Андрій Варварич – теж сировар. І навіть двічі чемпіон України в номінації “автор кращого твердого сиру”. Щоправда, із коров’ячого молока.

“Ця робота цікава – як магія. Ти починаєш процес і не розумієш, що буде далі. Ти твориш на старті один продукт, а кінцевий результат, часто – різний. Без любові – ніяк. Бо, здавалося б, молоко – воно ж легке. А коли спробуєш – розумієш: не є легко”, – розповідає Андрій Варварич, сировар.

Однак, доїхати на ферми і спробувати домашніх смаколиків не так вже й просто.

“Як я сюди привезу туристів, якщо я сама звідси не можу вибратися!? Відповідно, у нас основна проблема – це дороги і транспортне сполучення. Місту потрібно пропрацювати з питань долучення туристів. А далі вже — гастро-туризм, буде само собою”, – переконана Тетяна Безушко, власниця ферми.

Без допомоги держави не обійтися, – кажуть сировари. Потрібно розвивати транспортне сполучення. А ще – стимулювати фермерство. Тоді, впевнені, туристів буде багато.

SEEDS  за матеріалами Podrobnosti

Leave A Reply

Your email address will not be published.