Названо найдієвіші методи виживання молочників в умовах карантину

0 676

В умовах карантину попит на молоко падає у всьому світі. У цій неминучій ситуації виживуть лише ті, хто має більш ефективні способи виробництва, вважає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Про це експерт розповів під час антикризової онлайн-конференції молочного сектора, передає SEEDS.

“Зараз спостерігається різке зниження попиту і з цим нічого не можна зробити. У цій неминучій ситуації будуть виживати ті, хто має більш ефективні способи виробництва. Низька собівартість, висока якість продукції, налагоджені канали реалізації – зараз це все стає як ніколи актуальним.

Що стосується виробництва молока, сімейні ферми, як не дивно, справляються краще, ніж великі індустріальні підприємства. Зараз це сильно помітно в таких країнах, як США. Чому? У США була велика залежність від імпортної робочої сили. Зараз це неможливо, тому й  з’явилися великі проблеми”, – говорить Андрій Ярмак.

В Європі з молоком дещо інша ситуація.

“Фермери в Європі в основному його в каналізацію зливають. Там де держава не підключається. В Італії зараз держава намагається викуповувати молоко відправляти його на сушку, виробляти сухе молоко.

І що ще не почало відбуватися, але скоро почнеться – заміна молочних жирів дешевшими, рослинними, для здешевлення продукції, особливо для небагатих країн.

Та й логістика стає дуже складною і дорогою. Зараз перевезти продукцію в іншу країну для експорту дуже проблематично і ризиковано – непередбачувані терміни її поставки, тому експорт та імпорт знижуються. У цих умовах дуже актуально, якщо ви знаходитеся близько до якогось великого ринку збуту”, – зазначив економіст ФАО.

Що стосується закритих українських ринків – єдиного місця збуту великої кількості домашнього молока, тут ситуація дещо інша.

“Якщо у вас є корова – це тимчасова конвертація вільного часу в якісь гроші. Але насправді, цей спосіб один з найменш прибуткових. Є чимало того, що можна вирощувати на невеликій ділянці землі, і що приносить набагато більше доходу.

Крім того молоко, що продається в свіжому вигляді, вироблене в примітивних домашніх умовах, дуже часто не є повністю безпечним. З точки зору класичного розуміння якості молочної продукції до нього є великі питання. Але найголовніше – є питання до безпеки продукції”, – говорить Андрій Ярмак.

“Іноді перевірка його безпеки обходиться дорожче, ніж виробництво власне молока. Це великий соціальне питання і воно залежить від політики держави.

В Україні на сьогоднішній день більше 80% молока, яке переробляється – надходить з комерційних підприємств, тобто – це відносно якісне молоко”, – додав експерт.

 

SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано