Не тільки погода: надмірна бережливість додала нових проблем українським фермерам

0 480

Мінлива погода додала клопоту українським овочівникам. Однак з’явились і нові проблеми, які спричинили не морози чи спека, а надмірна заощадливість та нестача якісного насіннєвого матеріалу. Через недбале зберігання посадкового матеріалу деякі фермери зіштовхнулися з завмиранням росту картоплі.

Що сама спричинило цей процес, наскільки він болюче вдарить по кишеням фермерів та які ціни на овочі варто чекати у новому сезоні, SEEDS розповів Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎‎‎»‎‎, – компанії, яка спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання овочів та переробки ягід, фруктів та овочів.


Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎‎‎»

– Непередбачувана весняна погода вже позбавила українських фермерів значної частини прибутків. Які врожаї варто очікувати овочівникам?

– Сьогодні склалися доволі сприятливі погодні умови: немає спеки, нічого не заливає, не жарить сонце 24 години на добу і температура 20-30 градусів. Завдяки цьому ми вже маємо прогнози про величезний врожай картоплі.

Але ще рано говорити остаточно, бо можуть піти два-три дощі по 100 мм, і, з добрим врожаєм картоплі можна попрощатись. Або ж вжарить сонце і місяць триматиметься велика спека. Тому сьогодні прогнози це навіть не «пальцем в небо». Але певні висновки вже можна робити.

– Деякі дрібні фермери скаржились на те, що картопля не проростає. Чи не вплинув на це погодній фактор?

– Картопля любить таку погоду, як тепер: дощі через два тижні і температура, яка не підвищується більше за 25 градусів. Це якраз «картопляна» погода. Картопля не проростає з інших причин. Це пов’язано з насінням, а точніше з його зберіганням.

Нещодавно я розмовляв з одним фермером про схожу ситуацію: картоплю посадили, але вона не проросла. Вона пролежала більше місяця в землі, але не дала паростків. А у тієї, що проросла – паростки були маленькі та тоненькі. Такий процес називається завмиранням.



Це реальна проблема, вона існує, на щастя, вона буває не на всіх сортах. Однак є сорти картоплі, які надзвичайно чутливі до зберігання при понижених температурах. Це пов’язано якраз з порушеннями режиму зберігання. Ми з таким процесом зустрічаємося час від часу. Швидше за все, посадкова картопля просто зберігалася в сховищах невідомо як і невідомо з чим.

Знаю про схожий випадок на Чернігівщині, – людина купила таку картоплю, посадила, а зійшло тільки 50%. Це результат саме неналежного зберігання посівного матеріалу. Коли ви купляєте картоплю в насіннєвої компанії з Нідерландів чи Німеччини чи Франції тощо, – там ви отримуєте стовідсоткову впевненість, що вона зберігалася в належних умовах.

Читайте також: Наявність професійних овочесховищ дозволить українським фермерам заробити і цього року

В Україні також є компанії, в яких є повністю професійно обладнані сховища, – там також дотримується ідеальний режим. Насіннєва картопля в таких сховищах зберігається в оптимальних температурних умовах. З таким насіннєвим матеріалом не буде жодних проблем.

Однак далеко не всі компанії, які займаються насіннєвим розмноженням в Україні, мають свої обладнані сховища. Часто продукцію зберігають в різних місцях, а за таких умов надзвичайно важко прослідкувати які насправді були температури при зберіганні, та якими були самі умови зберігання.



– Завмирання – це остаточний крах для врожаю картоплі?

– Ні, врожай картоплі буде, але не варто очікувати таких потужних сходів, на які сподівались при посадці. Паростки також виростуть маленькі, як волосинки, сама рослина буде квола, і малопродуктивна.

Я бачив чимало таких ситуацій років 5 тому. Цьогоріч я вже чув про кілька таких випадків. Багато українських фермерів не могли купити цього року якісний посадковий насіннєвий матеріал, – він дуже дорогий. Скоріш за все, фермерам довелось його вирощувати самотужки.

Насправді, завмирання – це велика проблема для овочівників, бо фермер вкладає в кожен гектар величезні гроші. Йдеться приблизно про 200 тисяч гривень на гектар картоплі. Це і підготовка ґрунту, і насіння, і ЗЗР, і так далі. До того ж вартість насіння займає доволі значну частку від вкладеного.

Є фермери, які доволі успішно розмножують насіння картоплі. Вони працюють на власному насінні, таким чином мають зменшення собівартості. Але навіть отримавши якісну картоплю першої репродукції, ніхто не гарантуватиме її якість, якщо бульби неналежно зберігали.



– Нещодавно з’явилась новина про спільну ініціативу Інституту картоплярства з вирощування міні-бульб. Чи є це новим етапом розвитку насіннєвого картоплярства в Україні?

– До висадки міні-бульб є жорсткі вимоги: до техніки, обробітку ґрунту, просторової ізоляції, і не тільки цих аспектів. Бо саме з міні-бульб можна отримати картопляну супереліту.

Але такий процес – це вже зовсім інший рівень овочівництва. Дуже радий, що Інститут картоплярства це робить. Як на мене, в інституті картоплярства є нерозкритий потенціал, який складно, або й неможливо буде реалізувати, допоки установа буде державною.

Можу назвати цей проєкт шляхом вперед – тим самим кроком до розвитку картоплярства, якого так не вистачає Україні. Звісно, він не може бути якимось безперешкодним, але це добрий початок. Керівник інституту картоплярства – Микола Фурдига, знаходиться на правильній посаді і тільки завдяки йому почалися експерименти із висадки і популяризації українських сортів картоплі.



– Врожай картоплі поки що має оптимістичні прогнози, а як щодо цін? Кою буде ціна на картоплю в новому сезоні?

– На жаль, ми не владні над природою. А вона ще може підкинути нам дуже і дуже непередбачувані наслідки в липні та серпні для майбутнього врожаю картоплі.

Через несподівано пізні заморозки цієї весни в декого померзла рання картопля. Рослини на полі почорніли – їх просто вбив мороз. Не думаю, що з неї щось виросте. Однак треба розуміти, що рання картопля не робить ринку. Рання картопля, це скоріш делікатес, який можна привезти і з Єгипту.

Однак, зважаючи на ситуацію попередніх років, варто згадати, що в Україні була суттєва нестача насіння, ще й погодні умови добряче потрусили фермерів. Зрештою минулого року фермери отримали тільки 50% урожаю картоплі.


картопля на полі


Не маючи якісного насіння, фермери вимушені садити те, що виростили самі, або ж придбали у сусіда. Гарантований врожай буде, якщо купувати насіння у великого насіннєвого господарства. Але цього року перша репродукція насіннєвої картоплі коштувала 48 гривень за кілограм. Врожай з картоплі, придбаної за такі гроші, не може бути дешевим.

«По-бідному» можна прогнозувати ціни на картоплю в Україні – 20 гривень за кілограм. І це тільки собівартість, в магазинах ціни будуть вищими. Підозрюю, що починаючи з вересня місяця до кінця жовтня-листопада, ціна буде «провалюватися» до 15 гривень, і навіть до 12 гривень за кілограм. Це завжди буває у той час, коли картоплю можна ще продавати «з поля», не закладаючи її на зберігання. Так триватиме недовго – до початку заморозків.

Загалом, гадаю, що ціна на картоплю в новому сезоні знову буде гарна для фермерів, але не для споживачів.



– Як щодо цін на інші овочі?

– Я думаю, що вартість капусти нарешті впаде до більш звичного рівня. Чимало господарств збільшило площі під цією культурою.

Щодо цибулі – тут складається доволі цікава ситуація. Нарешті українські овочівники зробили масовий прорив по цибулі. Фермери нарешті зрозуміли, що у нас цибулю що можна вирощувати і у Вінницькій, і в Хмельницькій, і в Львівській областях. І вона абсолютно нормально родить та дає гарні врожаї. Це дуже позитивний момент. Однак фермерам не вдасться на ній сильно заробити цього року.

Українцям варто запам’ятати, що епоха дешевих овочів скінчилася. Це надовго. Така ситуація склалась не тільки через погодні фактори. Ціни зросли на все: насіння, ЗЗР, пальне. Катастрофічно не вистачає робочих рук.



– Чи можна вже спрогнозувати якість та ціни на український часник в новому сезоні?

– Наразі ми запускаємо систему зберігання часнику, який збиратимуть приблизно на початку липня. Часник в Україні всі вирощують озимий.

Однак українського часнику в Україні немає і не буде. І це зовсім не через погоду – в Україні критично мала кількість професійних вирощувачів часнику. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки. Так само на пальцях однієї руки можна підрахувати потужності для професійного зберігання часнику.

Так, українці ще довго їстимуть китайський часник, хоча у нас є чимало гарних сортів, але в Україні немає достатньої кількості насіннєвого матеріалу.

Зрештою, і площі є, і фермерів, які бажають вирощувати саме часник – теж достатньо. Однак тут потрібно дуже ретельно до всього підходити. Для часнику потрібна спеціалізована техніка, а вона коштує грошей і підходить тільки для вирощування цієї культури. Так, часник коштує дорожче за картоплю, але слід враховувати, що врожайність картоплі – 40 тонн з гектара, а часнику – приблизно 7.

Вирощувати часник – це дійсно дорога справа, розрахована, швидше, на дрібних фермерів, які вирощують його, скажімо, на 20 гектарах. Однак 100 гектарів часнику – це вже космічний масштаб для України.



– Часник українці вже давно споживають переважно китайський, звідки до наших крамниць потрапили минулого року інші овочі? Загальновідомо, що 2024 рік був не надто врожайним.

– Кілька тижнів тому я був у Литві та Латвії. Їздив саме по господарствам фермерів-картоплярів. Ось вони, якраз, дуже гарно заробили на картоплі, подававши її всю в Україну. Так, саме з Литви і Латвії до нас приїхала просто неймовірна кількість картоплі. Хороша, якісна, і навіть не дуже якісна. Дуже багато було картоплі з Польщі.

Варто зазначити, що у минулому сезоні на картоплі заробили непогано всі. І навіть українські фермери, які мали зниження врожайності, але за рахунок високої ціни мали і прибутки. Хто мав сховища, той мав змогу підписати довгострокові контракти із національними мережами і стабільно продавати законтрактовані обсяги.

До речі, мережі минулого сезону виставляли доволі високі вимоги щодо якості продукції – вона була чітко прописана. Це мала бути не аби-яка картопля, а саме високоякісна.

Однак в Україні минулого сезону не тільки картопля, а й практично всі овочі були не найкращої якості, але за добрими цінами. Супермаркети просто були змушені брати те, що було на ринку, а не те, що б вони хотіли купувати. Тому багато мереж продавали якісний продукт як преміум, а дешевий став просто дорогим.



Загальновідомо, що не тільки в Україні, а й у всьому світі ціна на якісну картоплю завжди вища, ніж на будь-яку іншу. Для того, щоб мати ідеальну якість, – треба виростити картоплю з ідеального насіння і зберігати в ідеальних умовах. Овочесховище не покращить стан овочів – воно просто підтримає ідеальну якість врожаю.


З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?

Телефонуйте: +38 098 271 70 70

Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано