Невеликий сімейний бізнес. Як вирощувати в’єтнамських свиней

0 162

Андрій Якимчук із с. Півче три роки тому вперше купив в’єтнамських поросят. Залишився задоволеним, адже м’ясо у них смачне та дієтичне. А як побачив, що їх не треба довго годувати, та ще й вони розмножуються дуже швидко, приводять багато поросят, які нині дуже дорогі, то вирішив розведення цих поросяток перетворити на невеличкий сімейний бізнес. Подробиці читайте на  SEEDS. 

Нині до справи долучилися й батьки. У господарстві тепер аж десятеро свиней в’єтнамської породи.

Мені подобається, що навесні, влітку і восени в’єтнамських свиней можна випасати. Тварини, що утримуються з вигулом, мають міцніший імунітет, веселу вдачу і кращі прирости порівняно з побратимами з «неволі». Щодо сніданку, обіду та вечері, то в’єтнамські свинки не особливі гурмани, як і більшість свиней, вони всеїдні. Годувати дорослу тварину потрібно двічі на день. За один прийом в’єтнамська свинка з’їдає близько півкілограма комбікорму або мішанки. Хорошими кормами є зелена трава, коренеплоди (буряк, морква) і картопля, які змішують з концентрованими кормами і кормами тваринного походження. Їдять практично все. Я годую чистими кормами, заготовляю для них на зиму сіно”, – розповідає Андрій Якимчук.

Живуть в’єтнамські вислобрюхі свині до 30 років, і з кожним роком виводять усе більшу кількість поросят: перший раз – 5–10, надалі – по 10–20.

Я починав із двох поросяток, – пригадує Андрій. – Уже через кілька місяців мав у хліві 15 «п’ятаків». Статева зрілість настає у цих тваринок дуже рано, у три-чотири місяці, після цього свинок можна в’язати. Супоросність триває близько 114 днів. В’єтнамські свинки дають потомство двічі на рік протягом 20 років. Поросята народжуються зрячими, вагою в середньому 500 г. Чим більша мама, тим більші будуть і поросята; а от розміри тата не мають вирішального значення. Від кнура поросятам передається напористість, витривалість, життєва енергія. У десятиденному віці поросята вже повністю живляться, як дорослі свині. Від свиноматки їх віднімають у віці 1–1,5 місяців. Не слід лізти до їхнього особистого життя, – радить господар. – Не варто відбирати рано поросяток, чіпати їх руками… Свині самі знають, якого малятка вигодувати, а якого й з’їсти, а буває і таке. До того ж з народження старші особини передають меншим свій досвід: вчать чистоті й охайності”.

Вага дорослої в’єтнамської свині становить, як правило, не більше 100 кг, хоча у деяких особин вона може доходити і до 150 кг. Забивати поросят можна вже по досягненні 6–7 місяців, їх вага буде 50–70 кілограмів. В’єтнамські свині – порода м’ясна, беконна. Прошарок сала становить усього 2–4 см, а все інше – дієтичне м’ясо. При цьому до 24–30 кілограмів поросята в’єтнамської породи ростуть «у м’ясо». Потім вони продовжують набирати живу вагу в основному за рахунок зростання сала. Якщо в раціоні велика кількість зернових, то у свинячій тушці частка сала буде ще більшою, так само, як і при безвигульному утриманні тварин.

М’ясо в’єтнамських свиней вважається делікатесним. Воно смачне (найкраще – у свиней вагою до 45 кг), ніжне й соковите, за виглядом не відрізняється від м’яса європейських свиней, але набагато смачніше. Сало більш м’яке, ніж у звичайної свині, з невеликими прожилками м’яса.

За словами Андрія Якимчука, в’єтнамських свиней він тримає здебільшого для своєї великої родини, друзів і знайомих. Разом із тим, вважає, що хто вирішив зайнятися «в’єтнамським» бізнесом, отримає доволі прибуткову справу. Одне таке порося сьогодні коштує від 800 гривень.

SEEDS  за матеріалами ВільнеСлово

Leave A Reply

Your email address will not be published.