Нішеві спеції і агротуризм або на чому базується успіх ФГ «Шафран Любимівський»

0 416

Фермерське господарство «Шафран Любимівський», розташоване в селі Любимівка на Херсонщині, відоме своєю спеціалізацією. Тут вирощують шафран, спаржу і тюльпани, а плантації спецій та інших культур, які сьогодні вважаються нішевими, стали туристичним об’єктом. Про досвід господарства розповідає «Форум фермерських технологій».

Все розпочалося  три роки тому. Як розповів Віталій Шакало, засновник ФГ «Шафран Любимівський», тоді в господарстві почали вирощувати крокуси, з яких виготовляється найдорожча у світі спеція − шафран. Для цього у Голландії придбали садивний матеріал, і висадили його у своєму господарстві. Перша ділянка під крокусами займала всього 100 квадратних метрів. Урожай був дбайливо зібраний, а отримані цибулини розсадили вже на площі у два гектари. У 2017 році з цієї площі вдалося зібрати близько п’яти кілограмів шафрану. У 2018 році плантацію розширили до чотирьох гектарів. При цьому самі почали пропонувати садивний матеріал, і згодом цибулини крокусів почали відправлятися в Вінницьку, Черкаську, Запорізьку області.

Крім того, в господарстві вирощується спаржа − невибаглива лікарська рослина, недооцінена в Україні.

Згодом було вирішено розширити асортимент, і так з’явилися ділянки з тюльпанами.

Сьогодні плантації незвичних рослин стали туристичним об’єктом. Минулого року там побували 20 тисяч туристів.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!