Низька ціна на українську цибулю може протриматись не один сезон

0 1 164

Через недостатню якість цибулі, яку в Україні вирощують невеликі фермери, товар на вітчизняних полицях має не найкращий вигляд, а якість української цибулі серйозно не дотягує до європейської.

Про це розповів Віктор Помазнюк, директор фермерського господарства «Акант», що в Херсонській області.

«По цибулі в 2020 році в Україні було перевиробництво. На мою думку, це не останній рік із такою невтішною ситуацією. Цілком можливо, що низька ціна триматиметься не один сезон. Звісно, за таких умов деяким виробникам доведеться піти з ринку, адже має спрацювати природний відбір», – зазначив він.

На думку фермера, цибуля – культура хоч і затребувана, але передбачити ціну на неї неможливо.

«Цього сезону гуртом за неї давали 2–2,5 грн/кг, тоді як господарству її вирощування коштувало вдвічі більше, – зауважив Віктор Помазнюк. – Зазвичай ціна на цибулю в нас вища за європейську, але зараз усе навпаки: вона нижча приблизно в півтора рази, ми продаємо овоч дешевше, ніж наші колеги в Узбекистані та інших країнах Центральної Азії».

Фермер наголосив, що  в останні роки вимоги до якості підвищилися. Той товар, який вони продавали 10 років тому, сьогодні взагалі не знайшов би покупця.

«У цілому ж якість української цибулі серйозно не дотягує до європейської. Заважає те, що вирощуванням овочів в Україні займаються переважно дрібні виробники.

Обробку препаратами, збирання й зберігання через обмежені технічні можливості вони проводять непрофесійно. Тому й на вітчизняних полицях маємо товар не найкращого вигляду, і питання експорту залишається відкритим», – підсумував виробник.

 

SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!