Окупність овочесховищ в Україні досить висока, а їх будівництво – необхідність

0 2 826

Відома у всьому світі голландська якість – це технології з історією, що нараховує десятиліття і століття. Нідерланди є постачальником не просто обладнання, вони пропонують всьому світу технологічні рішення – по суті, формулу успіху в плодоовочевому бізнесі.

В Україні системні рішення для ефективного вирощування, доробки, переробки, зберігання овочів і фруктів пропонує компанія «Толсма Текнік». Це одна з провідних технологічних компаній в плодоовочевому секторі не тільки України. В її арсеналі – обладнання та технології від 10 найсильніших європейських брендів зі зберігання, доопрацювання та переробки продукції.

Що необхідно врахувати, щоб системно отримувати прибуток в плодоовочевому бізнесі? Без яких технологій не обійтися сучасному виробникові? І чи виправдане зараз, в кризовий час, інвестувати в будівництво сховищ для овочів і фруктів? Про це розповів провідний спеціаліст технологічних рішень в сфері плодоовочівництва в Україні, директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук.



– Сьогодні «Толсма Текнік» одна з провідних компаній-постачальників обладнання для плодоовочевого сектора. У портфелі – комплексні рішення по зберіганню, доопрацюванню та переробці десятка європейських брендів з Нідерладов, Італії та інших країн. За яким принципом Ви відбирали саме цих виробників?

– Ці бренди додавалися поступово. Спочатку, ми були дочірньою компанією двох голландських юридичних осіб – Tolsma і Kiremko. Вони працюють спільно і, певною мірою, доповнюють одна одну: Tolsma розробляє і виробляє інноваційні технології зберігання, які дозволяють підвищити ефективність зберігання картоплі, цибулі та моркви, а Kiremko – створює інноваційні лінії для автоматичного виробництва продуктів переробки картоплі (чіпсів, картоплі фрі, сухого картопляного пюре і т.д).

Решта компаній приєднувалися автоматично. Наприклад, другий бренд Толсми – Grisnich виробляє якісні лінії для доробки плодоовочевої продукції. Так народився новий бренд – «Tolsma-Grisnich». І сьогодні наша компанія готова запропонувати для українського ринку інноваційні рішення, пропоновані обладнанням даного бренду. Наприклад, барабанну мийку Tolsma-Grisnich TG-W.

Це обладнання розроблене для очищення картоплі, моркви, буряка та інших кореневих і бульбових культур. Відмінною особливістю мийки є її висока продуктивність. Важливо, що Tolsma-Grisnich TG-W поєднує в собі високу продуктивність з низьким споживанням води та інших витратних складових. Це реалізується завдяки спеціальній формі барабанної мийки та високотехнологічного управління, яке контролює забруднення води при обробці продукту.

У портфелі «Tolsma-Grisnich» є в наявності і рішення для картоплярів, наприклад, лінійка завантажувальних бункерів або високопродуктивні калібрувальні машини, які дають широкий спектр можливостей для доопрацювання продукції у великих або в малих обсягах.



Використання калібрувальних машин дозволяє розділити картоплю різних розмірів з високою продуктивністю. Важлива і уніфікація даного обладнання – прийомні бункери можуть з’єднуватися з вищевказаної мийної установкою або іншими машинами для очищення продукту.

До слова, «Grisnich», в свою чергу, співпрацює з JASA яка виготовляє пакувальні і зважують машини. Тому ми пропонуємо своїм клієнтам і обладнання цієї компанії. Наприклад, вертикальна пакувальна машина для фасування JASA 350 CM, є обладнанням безперервної дії і здатна самостійно формувати, наповнювати та запаювати упаковку завдяки наявності власної операційної системи з сенсорним управлінням для роботи якої можна вибрати близько 100 програм.

У процесі нашої роботи на ринку обладнання для плодоовочевої галузі ми стали отримувати запити щодо можливості придбання, встановлення та налагодження ліній з переробки моркви. У вирішенні цього питання нам допомогли наші голландські колеги, порадивши надійного постачальника – компанію Sormac. І сьогодні ми можемо запропонувати гравцям ринку унікальне технічне рішення – машину для обрізки кінчиків моркви і нарізки продукту WOS-1A.

Суть технології полягає в тому, що поштучно морква потрапляє на транспортер перпендикулярно ходу транспортера. При цьому центруючі стрічки транспортують моркву спочатку вліво, а потім вправо від направляючої планки, де у моркви обрізаються живці і хвостики в залежності від її положення. Під час останнього циклу обробки моркву також нарізають на шматочки.

До слова, цікаві рішення в технології нарізки овочів пропонує ще один наш партнер – компанія FAM. Так, бездоганна і стабільна якість різання, що виключає людські помилки, досягається завдяки застосуванню нарізки «FAM DORPHY». Ця машина може нарізати продукт на слайси, соломку або кубики.

Таким чином, синергія сильних європейських виробників дозволяє нам, зрештою надати виробникам овочів і фруктів комплексні рішення по зберіганню, доопрацюванню та переробці.

Хочу зазначити, що бренд «Толсма» має знання, практичний досвід і засоби для забезпечення бездоганного зберігання картоплі. У цій області компанія сміливо може називати себе піонерами.

Адже свої дослідження «Толсма» почала в 1950-х рр. минулого століття і вже через 20 років представила власну програму рентабельного зберігання. На той момент це було вкрай важливо, адже картопля залишала сховища в тому ж стані, в якому вона вирушала до них: складські втрати при цьому були незначними.

З того часу технологія рентабельного зберігання ще більш удосконалилася. І сьогодні її основним критерієм якості є той факт, що картопля, залишаючи сховище, повинна відповідати вимогам ринку збуту продукту. Це відноситься як до смакових якостей харчової картоплі, так і до вимог до якості посадкового матеріалу, а також придатності до переробки в чіпси, картоплю фрі та інші подібні продукти.



– Як відбувається процес розрахунку конкретного рішення для конкретного клієнта? На підставі чого воно розробляється?

– Перший варіант – коли клієнт ставить завдання: у нього є певна кількість продукту, для зберігання. Якщо у виробника є приміщення, наші фахівці оглядають його і вирішують – чи можливо використовувати його як сховище, чи ні. Може бути і другий варіант – коли клієнт хоче реалізувати проект з нуля, і йому необхідно зберегти певний обсяг конкретного овоча. В такому випадку ми розробляємо повністю концепцію, з зоною доопрацювання. Тому що зберегти продукцію – це один процес, а зробити доопрацювання готової продукції – інший. Під доопрацюванням мається на увазі миття, чищення, упаковка до реалізації на ринок.

– На Ваш погляд, чи виправдане будівництво сховищ для овочів і фруктів зараз, в кризовий час?

– Я вважаю, що якщо ви займаєтеся овочами, то будівництво сховищ виправдано в будь-якому випадку. Мені не раз доводилося чути від виробників, що згідно з дослідженнями, окупність подібних приміщень – до 20 років. З нашої точки зору, ця інформація невірна.

Окупність сховища досить висока, і його будівництво – сьогодні необхідність, якщо ви хочете заробити більше на своєму продукті. Сховище можна порівняти з банком, куди аграрії фактично складають свої гроші.

Виробник, який не зміг реалізувати картоплю восени (тим більше за низькою ціною) може дочекатися пікового моменту взимку (наприклад, при настанні заморозків, ціна відразу зростає) і реалізувати продукцію вигідніше. Крім того, варто відзначити і зростаючі вимоги рітейлерів до якості плодоовочевої продукції: до зовнішнього вигляду, чистоти, упаковки. В цьому випадку, сільгоспвиробникам без високотехнологічних комплексів для тривалого зберігання врожаю від збору до збору не обійтися.

Говорячи про окупність, – повернути вкладення можна вже за два-три роки в залежності від бізнес-моделі підприємства.

– Яке ефективне і доступне рішення підійде для невеликого виробника? Яка мінімальна сума інвестицій в сховище?

– Якщо говорити про автоматизовані складські системи зберігання, мінімально-оптимальний обсяг – від 500 до 700 тонн, вартість інвестицій складе 35-40 тисяч євро. Це найбільш доступне фінансове рішення. Також, як варіант, виробник може самостійно вивчити діаграму Молье (діаграма застосовується в розрахунках систем кондиціонування повітря, вентиляції, опалення та дозволяє швидко прийняти рішення про можливість використання зовнішнього повітря в процесі зберігання, – прим.ред.), придбати гігрометр, який показує відносну вологість, термометр, для того щоб виміряти температуру всередині, і цим уже істотно поліпшити умови зберігання.



Наприклад, у мене є наочний приклад одного невеликого фермера, виробника картоплі з Чернігівської області України, який звернувся до нас за консультацією. Ми поспілкувалися, проконсультували його, він самостійно переобладнав старий корівник – вистелив його всередині соломою, придбав у нас вентилятор, ми дали йому рекомендації як побудувати камеру тиску, і зараз виробник цілком може впоратися самостійно.

– У чому, на Ваш погляд, переваги голландського обладнання?

– Якщо говорити про зберігання, голландці більше 60 років розвивають дану тематику. Вони прискіпливо знають як правильно прорахувати кількість повітря, швидкість його проходження через продукт і т.д. На підставі їх величезного досвіду була розроблена інноваційна система клімат-контролю Vision Control. Це настроюється комп’ютер для сховищ, що регулює температуру, відносну вологість і рівень вуглекислого газу (CO2) за допомогою управління вентиляторами, затворами, обігрівом і механічним охолодженням.

Крім того, Vision Control надає можливість проаналізувати стан зберігання продукції в сховище, порівнявши його з даними попередніх років. Комп’ютер встановлюється в приміщенні для зберігання і надалі системою можливо керувати з будь-якого девайса (телефону або планшета), маючи можливість в будь-який момент не тільки перевірити режим зберігання, а й внести відповідні зміни. Вітчизняні комп’ютери – це найчастіше, примітивна система, яка не дозволяє досягти високої ефективності в процесі зберігання.

 

SEEDS.org.ua за інформацією EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!