Органічна дієта – додатковий захист від коронавірусу

0 384

Найкращий спосіб захистити свій організм від будь-яких вірусів застуди та грипу — це правильна дієта і здорові органічні продукти. В цьому переконаний експерт зі здорового харчування Брайан Кейтман.

“Нашій імунній системі потрібно достатньо енергії, щоб виробляти клітини і ферменти, яким потрібні вітаміни і мінерали для ефективної роботи. Для цього нам потрібно споживати достатню кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, враховуючи групи С, D, а також В6, В12, фолат, цинк, мідь, залізо, селен, необхідні амінокислоти і незамінні жирні кислоти”, — пише Кейтман.

Імунна система людини працює як величезна карта пам’яті: як тільки вірусні патогенні клітини туди потрапляють — організм фіксує їх у себе і вчиться з ними боротися.

Чим здоровіша імунна система — тим швидше і ефективніше вона бореться з вірусами. Проблема в тому, що багато вірусів, які викликають застуду та грип, часто мутують і адаптуються до нашого організму, через що імунні клітини не можуть їх розпізнати, затягуючи процес боротьби з ними і ускладнюючи перебіг хвороби.

Те ж саме і з коронавірусом: ослаблений імунітет у людей старшого віку не справляється з новим невідомим патогеном, що вже призвело до декількох тисяч смертей.

Запорука ефективної роботи імунних клітин — забезпечення їх необхідними поживними речовинами. Це підтвердили вчені з Науково-дослідного центру харчування людини в Бостоні в своєму недавньому дослідженні.

Результати їх роботи показують, що збільшення норм споживання деяких поживних речовин оптимізує імунні функції і дозволяє краще захищати організм від різних інфекцій. Вчені з США заявляють про клінічні докази користі вітамінів групи D і E, пробіотиків, чайних компонентів, а також жирних кислот, про які писав Брайан Кейтман.

Індійський дієтолог і засновник компанії Trive FNC, яка надає послуги функціонального харчування, Магда Прадан радить в період спалахів вірусів типу COVID-19 збільшити в раціоні продукти природного походження.

Джерелом вітамінів A, C, B і E, а також цинку, селену і міді, які добре захищають організм від патогенів, можуть бути фрукти і листяні овочі.

Прадан пояснює, що крім продуктів, що містять кальцій, поліпшити імунітет можуть орегано, чебрець і ехінацея. “Найкраще — збільшити в раціоні кількість органічної їжі, вирощеної на місцевих фермах без додавання хімічних добрив”, — каже дієтолог.

До позитивного ефекту для роботи імунної системи також призведе скорочення споживання олій і рафінованої їжі (консерванти і будь-які оброблені/пастеризовані продукти).

Така їжа швидше приходить в непридатність і у вас можуть виникнути труднощі в її приготуванні, але зате організм людини спочатку був розрахований на вживання їжі природного походження.

Дослідження біологів з Університету Мена демонструють, що споживання фруктів і рослинних продуктів, які містять поліфеноли, дозволяють знизити запальні процеси в організмі, уникнути пошкоджень клітин токсичними формами кисню, а також запобігти імунній дисфункції.

Одні з найпоширеніших джерел поліфенолів — зелений і чорний чай, червоне вино, кава, шоколад, оливки, трави та спеції, горіхи, водорості, яблука, цитрусові фрукти, бобові рослини тощо.

Не варто забувати і про способи приготування здорової їжі: кілька років тому в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry опублікували дослідження, згідно з яким різні способи приготування впливають на поживні властивості і фізико-хімічні характеристики певних фруктів і овочів.

Наприклад, поліфенольні сполуки та їх антиоксидантні властивості краще зберігаються в продуктах, які проходять термообробку паром, а не обсмажуються на відкритому вогні.

“При приготуванні їжі в воді краще зберігалися антиоксидантні сполуки, особливо каротиноїди, у всіх аналізованих овочах, і аскорбінова кислота в моркві і кабачках. Тушковані овочі зберігали кращу якість текстури, ніж варені. Смажені овочі показали найнижчу ступінь розм’якшення, хоча антиоксидантні сполуки в них збереглися найменше”, — зазначено в роботі.

Таким чином вчені спростували думку про те, що в оброблених овочах значно знижується кількість поживних речовин, і при певних типах приготування кожного конкретного продукту ви можете зберегти всі його корисні властивості.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією НВ

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано