Органічна ферма американця на Хмельниччині

0 162

Чіп Тейлор разом з дружиною Лідією і сином Даніелем два роки тому оселились в селі Залісці Дунаєвецького району Хмельницької області. Чіп займається органічним фермерством, вирощує зелень, овочі і тримає курей, кіз, коня. І вважає, що рішення переїхати з міста в село було правильним. Чому? Докладніше читайте на SEEDs.

Уперше Чіп відвідав Україну в 2007 році. Тоді він працював у Москві як місіонер та навчав бажаючих допомагати людям, котрі страждають на алкогольну та наркотичну залежність, і якось мав відрядження у Керч з лекціями. Зізнається, після кількох таких поїздок зрозумів, що хоче залишитися в Україні.

З Лідією Чіп зустрівся коли працював в монастирі. Він шукав перекладача, а знайшов дружину. З того часу вони не розлучаються.

«Ми приїхали сюди на тиждень. Я читав лекції у костелі та працював з пацієнтами. Це було навесні 2016-го. А вже під час другого візиту мені запропонували взяти реабілітаційний центр під опіку. Так ми остаточно перебралися в Залісці».

«У нас немає жодних проблем з тим, що ми живемо у селі. Звісно, багато чого треба було реорганізувати, перелаштувати, структурувати», – зізнається Чіп. Одна з перших справ, за яку взявся американець, – створення органічної ферми.

Господарство Тейлорів в багатьох аспектах відрізняється від звичних нам українських городів. На досить невеликій ділянці Чіп створив справжнє еко-господарство. Зізнається, воно потрібне не лише для того, щоб годувати родину, а й для оплати рахунків. Оскільки землі небагато, організував все так, щоб кожен її клаптик був задіяний.

Культури, які вирощує Чіп, нетипові для місцевості. Зізнається, це дає можливість продавати продукцію на замовлення, переважно для ресторанів. Урожай на грядках збирають по кілька разів за сезон. Але він не вирощує більше, ніж може продати, щоб зелень не пропадала дарма. Хоча зізнається, попит зростає.

«Я називаю наше господарство «твоя ферма», – розповідає Чіп. – Кожен, хто купує нашу продукцію, має відчувати, що вона вирощена саме для нього. Бо ми виростимо для кожного те, що він хоче, як хоче і коли хоче – начебто це його власне господарство».

Вирощує Чіп переважно зелень. Каже, важливо пам’ятати, що земля – жива. І її не варто отруювати хімічними добривами чи пестицидами. В господарстві є кількадесят курей, кінь, кози – їх також годують екологічно чистим кормом. Скажімо, для курей пророщують пшеницю і годують зеленню. Грядки Чіп формує з допомогою органіки, яка перегниває і утворює родючий пухкий ґрунт. Листя, що спадає з дерев, перетворює на теплі грядки. Тут Чіп сіє салати і вже в першій половині березня матиме свіжу зелень. У теплицях і досі зріють томати різноманітних сортів, підростає розсада мексиканського перцю, рідкісна для нашого клімату токійська біла цибуля, на грядках – салат, рукола, кінза, буряки.

В будинку дві кімнати відведені для мікрозелені. Тут, під лампами підростають проростки гороху, базиліку тощо. А ще – в горщиках росте особливий перець хабанеро, з якого Чіп готує справжній мексиканський соус – сальсу.

Чіп зізнається, рішення поїхати з великого міста в невеличке село було нелегким, але правильним. Дружина його підтримала. Він каже, що намагається робити те, до чого його кличе Бог.

«Я родом з невеличкого містечка, що у Сполучених Штатах. Хоч і жив у таких великих містах, як Лос-Анджелес, Нью-Йорк, Москва. Коли ми переїхали до Залісців, нашому синові було 2 роки. І ми впевнені, що саме тут йому буде найкраще. І тепер – це наш дім».

SEEDS.org.ua за матеріалами Є

Leave A Reply

Your email address will not be published.