Перевантаження дерева плодами призводить до погіршення якості персика

0 173

Персик дуже схильний до перевантаження плодами. За сприятливих умов вирощування на дереві закладається значно більше генеративних бруньок, ніж потрібно для нормального врожаю.

Аби в саду, закладеному за схемою 5 х 3 м, одержати гідний за обсягом і якістю врожай персика, достатньо, аби на дереві було 500-600 квіток. Якщо насадження закладені за схемою 5 х 4 м – 600-700 квіток, за схемою 6 х 4 м – 800 квіток.

Плоди зав’яжуться із 20-70% квітів, залежно від сорту, віку рослин і погодних умов. Після фізіологічного обсипання на дереві лишиться 55-70% зав’язей, і це все одно вдвічі-втричі перевищуватиме норму.

За сильного навантаження урожаєм якість плодів (розмір і зовнішній вигляд) у персика погіршуються, а вегетативні прирости зменшуються. Як наслідок, урожай наступного року знижується.

Урожай нормують зимово-весняним обрізуванням. Спочатку на дереві вирізують усі сухі й пошкоджені гілки, далі – сильні розгалужені однорічні прирости та жировики, що загущують крону.

Якщо жировик виріс на оголеному місці скелетної гілки, його не вирізують, а вкорочують на 40-50 см, аби отримати повноцінну обростаючу деревину.

Слабкі гілочки вирізують на кільце – там, де немає нормального річного приросту, деякі з них лишають рости.

У кроні обирають сильні змішані гілки. Їх буде використано для плодоношення й отримання резервних сучків. Це гілки завдовжки 30-80 см, у деяких сортів – до 1 м.

Зазвичай на плодоношення залишають гілки, які ростуть безпосередньо на скелетній частині дерева. Можна використовувати й сильні змішані гілки біля основи дворічних гілок, які відплодоносили.

Дуже важливо, щоб на дереві лишилася оптимальна кількість таких гілок. Вона залежить від природної продуктивності сорту – сили росту дерева, щільності розміщення генеративних бруньок на пагонах різних типів, ступеня зав’язування плодів.

SEEDS.org.ua за матеріалами AgroTimes

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!