Перші українські ягоди з’являться у продажу зі значним запізненням

0 530

Навесні попит на ягоди зростає в рази. Однак ціни поки що доволі «кусючі». Ще кілька тижнів тому перші відносно великі партії місцевої ягоди в Україні пропонувалися за ціною $7,90 кг. Однак до кінця минулого тижня ціни обвалилися до $4,30-4,70 кг.

Говорячи про співвідношення цін на імпортну та вітчизняну ягідну продукцію, то сьогодні українська суниця садова реалізується дешевше імпортної.

«Однак, стверджувати що на сьогодні українські виробники суниці садової зможуть повністю забезпечити внутрішній ринок поки зарано – головним чинником тут виступає погода, яка буде регулювати ситуацію на ринку ягоди, адже можливі травневі заморозки, які можуть значно скорегувати плани українських ягідників у гірший бік», – каже Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Слід зазначити, що у європейському ритейлі свіжа ягода присутня протягом усього року. Що цікаво, їх ціна особливо не відрізняється у несезонний період від цін на українському ринку.

Сезон ягід вітчизняного виробництва на гуртовому ринку «Шувар» лише набирає обертів. І, як повідомили у відділі маркетингу ОРСП «Шувар», зараз доступні здебільшого імпортні ягоди.

«До прикладу, ціни на імпортну суницю стартують від 135 грн/кг, а на імпортну черешню – від 400 грн/кг. Основний наплив української ягоди чекаємо з середини травня. Щодо цін, то їх формують попит і пропозиція на ринку. Вносить свої корективи карантин і холодна погода. Звичайно, коли  вітчизняна ягода з’явиться на ринку у повному обсязі, можна очікувати на зниження цін», – додають у відділі.



«Квітень у нас видався прохолодним місяцем, були приморозки, на ґрунті було й -8⁰С. Рослини у своєму розвитку призупинилися. Спочатку ми планували, що перша ягода у нас з’явиться у кінці травня, але зараз, за найсміливішими прогнозами чекаємо її у першій декаді червня», – каже Євгеній Єфімов, директор ТОВ «Суничка ЛТД».

«Все розвивається із запізнення до 2 тижнів, як у відкритому ґрунті, так і в теплицях. Ми сподіваємося, що уже через 10 днів з’явиться перша ягода.

Цього року ми придбали для запилення голландських джмелів, які покращують якість ягоди та збільшують урожайність. Намагаємось вирощувати ягоди за технологією, але все залежить від сонячних днів. Наприклад, на Закарпатті ягоди у відкритому ґрунті тільки починають цвісти, погода трохи змістилася, а на Півдні деякі рослини постраждали від заморозків», – розповідає Богдан Лутчин, керівник фермерського господарства «Беррі Прикарпаття».

Це невелике та молоде господарство на Івано-Франківщині. Свої теплиці вони побудували за іспанською технологією. Коли холодно, вони повністю закриті, а от літом провітрюються з усіх сторін.

 

SEEDS.org.ua за інформацією Agravery

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!