Пішов з роботи через кіз: фермер з Хмельниччини виготовляє витримані сири

0 2 169

Фермер із села Антонівка (Хмельницька область) Анатолій Мішов самотужки сконструював доїльний апарат для кіз. Щоб займатися тваринництвом та варити сири, чоловік покинув роботу, повідомляє SEEDS.

У господарстві Анатолія утримується більш ніж 50 кіз. Це козенята, цапи та 40 дійних кіз. Щоб утримувати таке господарство, фермер користується 18 гектарами землі. 6,5 гектара – це власна ділянка, решта – орендована земля.

Навесні кіз доять тричі на день, а восени – двічі. Для цього Анатолій Мішов використовує доїльний апарат, який виготовив сам. За один раз машина може подоїти чотири кози. Таким чином, фермер може подоїти усіх тварин за 75 хвилин.

Восени кози Анатолія Мішева дають близько 30 літрів молока на день. Улітку продуктивність значно вища – 80 – 90 літрів на день.

З козячого молока фермер варить сири. Щоб зварити одну голівку сиру потрібно близько 2 літрів молока. Зварений продукт пресують, солять, висушують та виставляють для дозрівання за температури 12 – 14 градусів. Дозріває сир до двох місяців, але є в погребі Анатолія Мішева і продукт з дворічною витримкою. Загалом фермер варить 20 видів сирів.

Читайте також: Українська дизайнерка одягу створила лісову козячу ферму

Стерегти кіз Анатолієві допомагає пес та електропастух, що працює від сонячних панелей. Наразі цього достатньо. Улітку ж, коли відбувається активне випасання кіз, фермер має наймати помічника.

Анатолій Мішев не хоче зупинятися лише на тваринництві. Наступного року планує зібрати перший урожай суниці садової.

SEEDS за матеріалами Суспільне Поділля

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!