“Польові холодильники” витримають будь-які примхи погоди, навіть землетрус

0 1 207

Влітку аграрії України досить часто скаржаться на нещадну погоду: град, злива, ураган – і всі старання пропадають даремно, а весь врожай вщент знищено. Як позначається негода на сучасних сховищах врожаю? Нерідко такі “польові холодильники” будують безпосередньо біля садів і полів.

Відповіді на ці та багато інших запитань в ексклюзивному інтерв’ю для SEEDS дав Анатолій Богдан – директор компанії “Інсолар-Холод”, підприємства, яке вже не перший рік займається будівництвом холодильних установок для українських агровиробників.


– Чи може вплинути літня негода на роботу польових сховищ?

– Сховище – це величезний будинок негода на нього ніяк не вплине. Воно розраховане навіть на те, що б витримувати землетруси в сейсмонебезпечних зонах.

Якщо несправність… Для цього є сервісна служба. Спостерігають дистанційно. Є обслуговуючий персонал на самих сховищах. Крім того, що ми спостерігаємо за роботою обладнання, іноді за цим дистанційно спостерігають і самі виробники технологій і обладнання, з якими ми співпрацюємо.

– А що коли ураганний вітер повалив дерева, і, так вже прикро сталося, що впали вони саме на дроти, які забезпечують сховища електрикою?

– Якщо пошкоджено електроживлення… Багато хто ставить дизельгенератори для підтримки працездатності хоча б автоматики, або заводять інше введення з додаткової лінії електропередачі.

Загалом, протягом 2-х діб і газовий режим, і температурний будуть дотримуватися, а ситуація сильно не зміниться. Так, якісь параметри підуть, але – це не критично.

Навіть якщо порве дроти в період зберігання, автоматично включається дизельгенератор, як резервне джерело енергії. Цього достатньо для того, що б працював комп’ютер, щоб могли спостерігати і подивитися хоча б параметри в автоматі.

Зовсім інша ситуація в період завантаження. На момент завантаження (це зазвичай середина осені) потрібні великі потужності, тому, що яблука треба охолодити. Температура іноді в цей час буває і 30 градусів, а охолодити потрібно в газовій камері градусів до 4-х або 5-и.

Тому так, відсутність електроенергії саме в цей час – критично.

Але, на щастя, всі серйозні погодні катаклізми в Україні бувають взимку. А це – той самий період зберігання.

– Суниця садова (полуниця), малина, смородина, яблука – все це традиційні “наповнювачі” промислових холодильників. Якими були найекзотичніші кандидати на заморозку?

– Все, що вирощується, все можна зберігати. Але, тут потрібно чітко розуміти і не плутати: є промислове зберігання свіжої продукції, а є зберігання замороженої продукції. Так, в замороженому вигляді можна зберігати більше видів продукції.

Але, наприклад, свіжа малина, суниця садова (полуниця), ті ж огірки та помідори – всі вони в свіжому вигляді не зберігаються. Максимум – до тижня.

Зараз багато мереж вимагають, що б товар надходив охолодженим. Тут потрібні камери тільки для охолодження продукції. Наприклад, зараз сезон баштанних, в Херсонській області збирають урожай, там може бути і 35 і 37 градусів. Мережа не хоче приймати “гарячий” кавун, а хоче приймати його охолодженим – як і належить, за всіма нормативами.

Тому виробникам потрібно самим мати камери, або домовлятися з кимось у кого є камери, куди можна завантажити ці кавуни, і охолодити їх для наступних поставок торговельним мережам.

Якщо говорити про постачання на так звані відкриті ринки – це базари, маленькі фруктові точки – там ніякого охолодження в принципі бути не може. Баштанні мають привозити в такий температурної середовищі, в якій збиралися. Після охолодження знову не спеку… Такий товар швидко стане непридатним.

З кавунами в мережах ще не так суворо. Інша річ ягода. Ягоду мережі хочуть приймати останнім часом тільки охолодженою. У торговому залі її виставляють зазвичай в спеціальних охолоджувальних вітринах.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано