Програміст з Сумщини закинув клавіатуру і тепер виготовляє медове вино

0 417

Віталій Тронь — успішний програміст. Працював і у Європі, але повернувся додому, на Сумщину, та організував виробництво традиційних українських напоїв — натуральних медових вин під сімейним брендом “ПаТронАт”.  

Медове вино — це прапрадід усіх алкогольних напоїв на нашій планеті. Ще до того, як людина освоїла землеробство і займалася збиральництвом, вона збирала в тому числі й мед диких бджіл. Вода, мед, пилок і тепло — ось нехитрий рецепт, за яким людство отримало перший алкогольний напій.

“Тато понад 20 років займався пасікою. Знає традиційні рецепти напоїв на меду. Він, можна сказати, наш головний технолог, багато та сміливо експериментує, — розповідає Віталій. — Після того як серйозно зосередилися саме на виноробстві, власну пасіку облишили.

Процес виробництва якісного напою дуже трудомісткий та відповідальний. Повний цикл займає багато сил, енергії, триває довго: якщо зробив помилку — відчуєш її не раніше як через 9 місяців”.

Більше року довелося здобувати спеціальні дозвільні документи, у тому числі ліцензію. На такий вид продукції отримали їх одними з перших в Україні. Виконали всі жорсткі умови не тільки щодо сировини, готового продукту, але й щодо організації виробничих процесів, підготовки приміщень, території тощо.

Потужності виробництва дозволяють виготовляти до 10 тонн ліцензованої продукції на рік.

Мед сім’я закуповує у давнього перевіреного партнера. Впевнені, що його сировина найкраща в регіоні, адже бджоли збирають мед на екологічно чистих землях, у Гетьманському національному природному парку, під Охтиркою.

Воду для напоїв спеціально готують, очищують та пом’якшують. Дріжджі отримують на спецзамовлення, конкретно для медових вин.

Завдяки оригінальності та високій якості медові вина від ТМ “ПаТронАт” почали замовляти у мережевих місцевих магазинах, модних кафе, ресторанах Сумщини та Полтавщини, де цінують ексклюзивну, натуральну і смачну продукцію.

Родина Тронь підрахувала, що протягом трьох років можна вийти на самоокупність. Трохи несправедливими вважають норми, за якими медові вина оподатковуються на рівні з лікеро-горілчаними виробами, а не як плодово-ягідні вина природного бродіння.

SEEDS.org.ua за інформацією AgroPortal

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано