Різдвяний оберіг: як зробити Дідуха

0 2 306

“Дідух” – це солом’яний оберіг, який є символом доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Традиційно, як тільки вставала різдвяна зірка, його заносили до хати, приказуючи: “Дідух – до хати, біда – з хати”. Святковий сніп на Різдво ставлять в оселі й у наші дні. Тож SEEDS розкаже вам, як “закликати” гарний врожай, мир та достаток у дім, дотримуючись давніх традицій.

Слово “діду”» прийшло зі старослов’янського і в перекладі означає “дух предків”. Символізує родоначальника сім’ї – Діда. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі. Це жертва кращого снопа природі та її силам і духам. Дідух міг мати три, п’ять чи сім ніг, пише etnoxata.com.ua.

За словами співробітниці Центру історії Вінниці Марії Курячої, для більшості регіонів України для святкового оберегу більш притаманна назва “дід” або просто сніп. Слово “дідух” більш поширене на Львівщині.

“Історія Дідуха починається з дохристиянських часів, коли в Римській імперії існувала традиція святкування переродження культу сонця. Всі сьогоденні святкування Нового року походять саме від цього свята “Дня народження сонця” (Dies natalis solis). Потім цей День народження Сонця з’єднався у християнській традиції в день народження Христа. Також це поєднало в собі всі ті традиції та легенди, які були притаманні язичницькому святу”, – пояснює дослідниця, повідомляє vezha.ua.

Марія Куряча зазначила, що “дід” виготовлявся улітку з першого або останнього снопа (зажинкового або обжинкового) і мав відповідне ритуальне значення, пов’язане або з початком збору врожаю, або із його закінченням. Виготовлявся він всією сім’єю, і на його виготовлення брали колоски жита, вівса, пшениці – необмолочені, як є. Прикрасами слугували сухі квіти, ягоді калини, різнокольорові стрічки.

Читайте також: Напередодні новорічних свят легендарний “Щедрик” Леонтовича знову прославляє Україну!

Сьогодні Дідуха виготовляють переважно із сухих колосків безпосередньо перед різдвяними святами. Для тих, хто хоче самостійно створити святковий оберіг, ми публікуємо покрокову інструкцію:

1. Солому і колоски (можна брати будь-які злаки — овес, со­лому, жито, пшеницю) потрібно замочити в гарячій воді мінімум на 15 хвилин, щоб вони стали м’якими і пластичними. Чим біль­ше колосків, тим краще, але мож­на зробити і маленького дідуха, пише wz.lviv.ua.

2. Розібрати колоски за роз­міром. В одному має бути 7 штук (за днями тижня). Кожну сімку перев’язати в пучок ниткою. По­тім почати прив’язувати їх один до одного «сходинками», щоб ви­йшло пишна «голова».

Чим більше колосків — тим красивіше. Але на­віть і з маленького снопа з 35 ко­лосків може вийти справжній ді­дух. Зав’язувати солому потрібно максимально туго, щоб вузол не розв’язався, коли вона висохне.

3. Обв’язати сніп ниткою, від­разу під колосками. Якщо сніп вийшов тоненьким, відрізати нижню частину і решту соломи прив’язати до основи дідуха, щоб він був товстіший.

4. Приблизно посередині ту­луба дідуха перев’язати ще раз. Розділити солому на «три ноги» і кожну перев’язати в двох місцях: біля основи і внизу. Щоб він був стійкіший, вниз можна засунути кілька щільних соломинок. «Ноги» обрізати за діагоналлю, пара­лельно до столу.

5. Дідух можна прикрасити — «сховати» нитки під соломою-мо­тузкою, (вона м’яка і тримається як шнурок). Прикрасити малень­кими маковими головками і су­хоцвітом.

А цей мультик можна показати дітям. ВІн сучасно та цікаво розповідає про те, що таке Дідух та яке його значення для нашої культури.

Тож бажаємо всім гарних свят! Нехай вони принесуть кожному спокій, мир та гармонію!

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!