Садівники України активно впроваджують інтенсивні технології виробництва фундука

1 1 271

Інтенсифікація виробництва горіхоплідних культур за рахунок високої щільності посадки активно впроваджується європейськими садівниками останні 10 років. Не відстають від них і садівники України.

Перевага цієї системи в тому, що насадження починають давати сталий урожай високоякісних плодів раніше, при цьому для збору не потрібно багато робочих – цей процес, так само, як і догляд за садом максимально механізований. Таким чином, ця система дає в рази кращий фінансовий результат в перерахунку на 1 га, ніж традиційна.

“Ця технологія нова не тільки в Україні, але і в світі. Щойно ми переконалися, що технологія вирощування фундука за цією системою успішно працює в цілій низці балканських країн – Боснії і Герцеговині, Словенії, Хорватії – вирішили запропонувати її і в Україні.

Суть технології полягає в тому, що на 1 га висаджується до 5 тис. саджанців при схемі посадки 0,7 на 3 м міжряддя. У той час, як при традиційній технології на 1 га висаджується в 10 разів менше – всього 500 саджанців”, – розповів віце-президент Горіхової Асоціації України Василь Бабанський.



“Завдяки високій щільності посадки ми вирішуємо цілий ряд проблем, пов’язаних з ефективністю використання землі – в 10 разів зменшуємо площу, а урожай при цій схемі ми можемо отримати до 10 т з одного га, тоді як з традиційного саду – 2,5 т на га.

Водночас скорочуються витрати на засоби захисту рослин, добрива і механізацію для догляду за садом і збирання врожаю завдяки специфіці формування крони у формі веретена і на розтяжці по шпалері. Завдяки ефективному використанню землі, ця технологія підійде для дрібних землевласників.

Перший урожай фундук дає вже на 4 рік, а повне плодоношення починається на 5 рік після посадки. За нашими підрахунками, повна окупність досягається за 6 років”, – додав фахівець.

“За даними Асоціації, на 2019 рік в Україні було висаджено близько 8 000 тис. га горіхоплідних культур, з них фундука – 3,5 тис. га. є великі виробники, які вже мають 500-600 га фундука.

Висадку фундука за інтенсивною технологією ми почали тільки в 2019 році. Станом на сьогодні, в Україні вже посаджено більше 10 га у Вінницькій області, на Одещині та в Хмельницькій області саджанцями Владо Моуліса за інтенсивною технологією.



Світовий попит на фундук стабільно зростає на 6,75% в рік. У той же час ця культура дуже чутлива до зміни клімату і шкідників. До того ж, головні імпортери фундука – країни ЄС (Німеччина, Італія, Франція та Польща) – з яким в України Договір про Вільної торгівлі”, – нагадав Василь Бабанський.

Крім того, за словами експерта, у нас, в Україні, досить добре розвинена кондитерська промисловість, а фундук – перш за все йде у переробку, і тільки потім на снеки, тому варто придивитися в першу чергу до внутрішнього ринку.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
1 Comment
  1. Микола Матвієнко пише

    Панове, в черговий раз Європа пропонує нам технологію вчорашнього дня за інноваційну з метою збути садивний матеріал. Ідея з такою густотою посадки ліщини (куща) на шпалеру і формувати веретено не витримує ніякої критики. Трудно навіть уявити енергетичні і кваліфіковані затрати такої інноваційної технології і це в той час, коли світ впроваджує енергозберігаючі і екологічні розробки.
    ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧА технологія ЕКОЛОГІЧНОГО спрямування розроблена в Україні: це штамбова культура ліщини на деревовидних підщепах ліщини ( в.ч. на ліщині ведмежій). За цією технологією сад має промислову експлуатацію протягом 100 років, це досягається з допомогою відповідної форми крони ( КУЛЯ) і двоступеневої системи її обрізки (ЦИКЛІЧНОЇ); для КУЩО-ДЕРЕВА не потрібна шпалера (35-40 тис. $ на 1 га), кущо-дерево краще пристосовано до наших грунтово-кліматичних умов, маємо значну економію на агрозаходах по догляду, механізований збір плодів.

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!