Середня експортна ціна $1,1/кг: які країни найбільше купують українських равликів

0 57

За останні 4 роки ринок українських равликів виріс в 100 разів, про що свідчить зростання експорту. Популярність цього виду бізнесу пояснюється високою додатковою вартістю, а також тим, що для вирощування великої кількості равликів потрібні невеликі площі, зазначає аналітик компании Pro-Consulting Іван Шпак, пише AgroPortal.

Щорічне споживання равликів на світовому ринку перевищує 120 тис. т, а пропозиція покриває попит тільки на 60-70%. Найвідоміші види равликів для розведення в Україні – Хелікс і Ахатина. Розведення равликів починається з покупки маточного стада, середня оптова ціна якого не менше € 3-4 за кілограм (від 1000 кг), для отримання стабільного виводка в стаді має бути мінімум 500 равликів. Багато виробників радять шукати їх в Польщі, тому що там виробництво равликів знаходиться на більш розвиненому рівні.

Як у жаб, так і у равликів існує два варіанти розведення: натуральний (загонний) і тепличний. Загородній спосіб передбачає розведення равликів на відкритому повітрі. Витрати передбачають покупку кормів і матеріалів для забору. Однак, крім плюсів (незначних витрат), мінусами є те, що молюсків необхідно захищати від хижаків, складніше контролювали вологість місця, де вони вирощуються. Цей спосіб більше підходить для розведення равликів в теплий період – з квітня по вересень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український равлик швидкими темпами підкорює споживачів у всьому світі

В обладнаних теплицях розводити равликів можна цілий рік, однак необхідні додаткові інвестиції в обладнання. Для маточного стада в 750 особин необхідно 4 м2 закритого приміщення для самого стада, 8 м2 приміщення для інкубації яєць і молодняку, пластмасові бокси для утримання дорослих равликів маточного стада, металеві стелажі, а також вольєр для вирощування основного стада.

Основний раціон равликів – зелень. Крім цього, їх необхідно підгодовувати крейдою, кукурудзою, комбікормами і сухим молоком. Також не зайвим буде спеціальний корм для равликів, особливо в зимові періоди.

На світовому ринку Франція є основним імпортером і експортером (реекспорт) равликів. У ЄС цей ринок споживає близько 60% всіх равликів в світі.

За 2017-6 міс. 2018 року на Литву довелося більше 80% всього експорту українських равликів, що становить близько 87% всього обсягу виробництва. У Литві равликів готують для подальшої обробки і продажу їх на європейські ринки у вигляді готових страв або напівфабрикатів.

У ціновому плані на ринку України спостерігається істотна різниця між експортними цінами на живих заморожених равликів і готовими стравами з равликів від виробників на внутрішньому ринку. Середня експортна ціна склала $ 1,1 за кілограм, в той час як ціна на готові страви з равликів (ескарго) могли бути вище в 10-20 разів.

Серед унікальних делікатесів значне місце займає і жаб’яче м’ясо. В Україні жаб’ячі лапки не вважають популярним і поширеним продуктом, продаються вони в основному в рибних магазинах, де так само представлені і інші делікатесні види морепродуктів і м’яса. Як і равлики, готові жаб’ячі лапки подають в ресторанах з європейською і екзотичною кухнею.

Велика частина попиту на жаб’ячі лапки в Україні задовольняється імпортною продукцією. Продукція українських виробників представлена  дрібними фермами, однак високий рівень споживання жаб’ячих лапок в країнах ЄС на ряду зі скороченням популяції в усьому світі, відроджує інтерес українських підприємців до відкриття великих жаб’ячих ферм сьогодні.

Тому основний попит на жаб’яче м’ясо доводиться на європейські країни, де даний продукт вважається делікатесом. У східних країнах (Китай, В’єтнам та інші), жаб’яче м’ясо продається в маленьких і великих супермаркетах поряд з іншими видами м’яса і риби, однак ціна на них також висока. У східних країнах середня вартість свіжого м’яса 3,5-4 $ / кг. Тоді як вартість жаб’ячих лапок в роздріб починається від 7 $ / кг, середні оптові ціни 5-7 $ / кг.

В Україні жаб’яче м’ясо не має особливої ​​популярності і представлене виключно як делікатесний продукт, який подають в ресторанах європейської або екзотичної кухні. Тому виробники жаб співпрацюють з великими продуктовими магазинами і ресторанами в Україні, але в основному вирощують їх на експорт. Через скорочення популяції жаб у всьому світі, зокрема в найбільших країнах-виробниках (Індонезії, Китаї і В’єтнамі), попит на українських жаб зростає.

Якщо розглядати географію імпорту жаб’ячих лапок в Україні, то 98% продукту в замороженому вигляді імпортується з Індонезії, інша частина імпортних поставок припадає на жаб’ячі лапки з Франції. Велика частина жаб’ячих лапок з Індонезії в першу чергу пояснюється низькою вартість при однаковому рівні якості продукції. На Індонезію припадає близько 84% поставок жаб’ячих лапок в країни ЄС, де основними їх споживачами є Бельгія, Франція і Нідерланди.

SEEDS.org.ua

Leave A Reply

Your email address will not be published.