Щоб урожай зберігався довше: поради для виробників ягід та плодоовочевої продукції

0 246

Використання холодильного обладнання та технологічних плодоовочевих сховищ дає змогу продовжити термін зберігання продукції. Утім, існує кілька факторів, які слід враховувати, щоб овочі, картопля, фрукти, ягоди та інші продукти зберігались не лише довго, а й якісно, пише SEEDS.

Фахівці «‎Alternative Technologies PF», компанії, яка вже понад 10 років працює в галузі холодильного та кліматичного обладнання та співпрацює з більш ніж 60 світовими виробниками та постачальниками техніки, виділяють чотири основні кроки для досягнення результатів:

  • грамотне проєктування сховища, розрахунок його потужностей та можливості відносно обсягу врожаю;
  • сортування та відбір якісних продуктів, оскільки, якщо закласти на зберігання зіпсовану чи «‎хвору»‎ плодоовочеву продукцію разом з якісною, остання теж частково зіпсується, а це додаткові втрати для господарства;
  • встановлення необхідного обладнання. Воно має відповідати усім визначеним параметрам потужності, температурним режимам, забезпечувати відповідний рівень вологості та достатньою мірою вентилювати приміщення;
  • залучення персоналу, який буде доглядати за сховищами та продуктами.

Що ж до вибору обладнання, то за словами Сергія Виставного, керівника відділу проектування компанії «‎Alternative Technologies PF», наразі актуальними є середньо та низькотемпературні камери зберігання плодоовочевої продукції, системи шокового охолодження: гідрокулінг, повітряний прекулінг; системи шокової заморозки: камери та шафи заморозки, флюідізаційні та спіральні швидкоморозильні апарати, а також виробничі приміщення, де проходить фасування продукту.

Якщо виробник займається не лише вирощуванням, а й переробкою овочів, то без спеціалізованих місць для зберігання йому не обійтися. Наприклад, та ж морква — без холодильника вона зберігатися не буде. Тому треба або орендувати, або встановлювати власне обладнання.

Картоплю можна зберігати як у ящиках, так і в буртах. Якщо картопля зберігається навалом (в буртах), то для сховища необхідна приточна вентиляція, яка використовує повітря ззовні. При цьому вентиляція здійснюється через канали. Це активна вентиляція. Поток повітря регулюється залежно від температури та пори року. Для моркви це робити не обов’язково. Тут важливо витримати високі показники вологості (близько 95%) та температуру в сховищі +2 градуса.

Якщо говорити про зберігання ягід, то вибір сучасних технологій може подовжити термін придатності в рази. Наприклад, у звичайних умовах, в холодильній камері лохина зберігається 3-4 тижні. Досягти зберігання понад 10 тижнів можна з залученням технології РГС (Регульованого газового середовища).

Існує два варіанти зберігання ягоди у РГС: спеціально налаштована герметична камера або палетний тип з герметичним мішком. Більш універсальним є другий тип. Такий спосіб зберігання найбільш гнучкий і дозволяє продавати ягоду поступово, не порушуючи зберігання решти ягоди.

З’явилися питання? Зв’яжіться зі спеціалістами компанії «‎Alternative Technologies PF» :

пошта: info@alttech.com.ua
телефон: +38 (093) 473 24 00

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!